Ερώτηση της Στ.Ξουλίδου για την εγκατάλειψη και τους βανδαλισμούς στο σπίτι του Παύλου Μελά

Loading...


Στη Βουλή φέρνει με ερώτησή της η βουλευτής β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Σταυρούλας Ξουλίδου, με θέμα την εγκατάλειψη του σπιτιού του Παύλου Μελά στην Κηφισιά.

Η ερώτηση αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες μέρες πολλά δημοσιεύματα αναρτούν φωτογραφίες από το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Οι εικόνες αυτές είναι αναμφισβήτητα εικόνες εθνικής ντροπής και ασέβειας προς τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα. Η οικία είναι παντελώς εγκαταλειμμένη και ερειπωμένη ενώ έχει υποστεί φθορές από βανδαλισμούς, βεβηλώνοντας έτσι τη μνήμη ενός άξιου αγωνιστή.

Όπως ήδη γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, η συγκεκριμένη οικία έχει χαρακτηριστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων ως Εθνικό Μνημείο. Η διάσωση και η διαφύλαξη της οικίας του ένδοξου αυτού Μακεδονομάχου κρίνεται αναγκαία, όπως επίσης αναγκαία είναι και η ανάδειξή του σε ιστορικό μνημείο.

Διαπιστώνουμε όμως ότι η πολιτική που έχει υιοθετηθεί σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα κινείται στην ακριβώς αντίθετη επαίσχυντη τροχιά. Δηλαδή, σκοπίμως επιχειρείτε να διαγράψετε μια φωτεινή σελίδα της ιστορίας και υπό την ανοχή των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου η οικία του Παύλου Μελά έχει μετατραπεί σε μια ακόμα εικόνα σύγχρονης αθλιότητας.

Αποτελεί εθνική υποχρέωση η αποκατάσταση της εν λόγω «ιερής» οικίας καθώς και η μετατροπή του σε Μουσείο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να διευθετήσετε το ανωτέρω ζήτημα άμεσα και να αποκαταστήσετε την οικία και τη μνήμη του σπουδαίου Μακεδονομάχου, Παύλου Μελά;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ξεκινήσουν ενέργειες αναστήλωσης της εν λόγω οικίας;
3. Για ποιο λόγο δεν έχει αποκατασταθεί η εικόνα της ντροπής και κυρίως γιατί επιτρέψατε να περιέλθει στην κατάστασης αποσύνθεσης ένα μνημείο που χαρακτηριστεί «εθνικό»;
4. Σκοπεύετε να προβείτε στη δημιουργία Μουσείου;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Σταυρούλα Ξουλίδου»Ετικέτες