Εδέσσης Ιωήλ: Οι τρεις λόγοι γιατί είμαστε συγγενείς με την Παναγία (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου
Το «Αγιορείτικο Βήμα» στη Σύναξη της Παναγίας της Μηλιώτισσας

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου – Παναγιά Μηλιώτισσα, στην Μηλιά Αριδαίας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ.

Στο κήρυγμά του ανέφερε αισιόδοξα μηνύματα στους πιστούς, ότι όλοι μπορούν να σωθούν από τις αμαρτίες, αγαπώντας τον Χριστό και ζώντας σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, μίλησε για την σχέση μεταξύ ανθρώπου και Παναγίας, είπε χαρακτηριστικά δανειζόμενος τον  λόγο του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου: ‘’Ο άνθρωπος είναι συγγενής της Παναγίας’’.

Πιο αναλυτικά:
‘’Είμαστε συγγενείς, διότι είμαστε και οι δύο, και Αυτή και εμείς, πλασμένη από σάρκα και πηλό. Υπήρξε αναμάρτητος άνθρωπος και ήταν η θυγατέρα του παλαιού Αδάμ.

Η διαφορά μας από την Παναγία είναι, ότι: Εμείς οι άνθρωποι έχουμε το προπατορικό αμάρτημα συν τα πάμπολλα άλλα μας αμαρτήματα, ενώ η Θεοτόκος είχε ΜΟΝΟ το προπατορικό αμάρτημα και καμία άλλη προσωπική αμαρτία.

Ο Σεβασμιώτατος έθιξε και τον λόγο για τον οποίο δοξάζεται τόσο πολύ η Θεοτόκος…
Η Παναγία δεν δοξάζεται μόνο γιατί είναι η Κεχαριτωμένη ή γιατί είναι το ‘’δοχείο’’ όλων των αρετών…

Η δόξα της Θεοτόκου οφείλεται στον Ιησού Χριστό, διότι Αυτή τον Γέννησε και Τον έφερε στον κόσμο για να Σώσει εμάς.

Θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ίσως το πιο θετικό μήνυμα που μετέδωσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος  ήταν αυτό για την σωτηρία μας:
‘’Όπως η Παναγία Γέννησε τον Χριστό σαρκικά, έτσι κι εμείς μπορούμε με την πίστη μας και με την συμμετοχή μας στα Θεία Μυστήρια να γεννήσουμε μέσα μας πνευματικά τον Χριστό και έτσι να σωθούμε‘’.

Τρεις οι βασικοί λόγοι που είμαστε συγγενείς με την Παναγία:
1.    Γιατί η Παναγία ήταν άνθρωπος.
2.    Γιατί με την Θεία Κοινωνία οι άνθρωποι παίρνουμε μέσα μας το Σώμα και το Αίμα του Υιού Της, όπως Αυτή Τον είχε μέσα Της μέχρι την Γέννησή Του.
3.    Γιατί όπως δέχτηκε Εκείνη το Άγιο Πνεύμα, έτσι Το δεχόμαστε και ‘μείς.

Η σωτηρία μας σύμφωνα με το Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά θα έρθει μόνο αν ακολουθήσουμε τον δρόμο της Θεοτόκου και αν παραδεχτούμε Αυτόν που είχε μέσα Της… τον Ιησού Χριστό.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα η Παναγία και Ελπίδα μας, να μας σκεπάζει πάντοτε με την Χάρη Της και να μας Αξιώσει να γίνουμε άνθρωποι του Θεού για να κληρονομήσουμε την Βασιλεία των Ουρανών.

Σχετικές συνδέσεις:
Η Σύναξη της Παναγίας της Μηλιώτισσας (ΦΩΤΟ+VIDEO)
Η μεταφορά της Παναγίας της Μηλιώτισσας στο λιτανείο (ΦΩΤΟ)
Πανηγύρι Παναγιάς Μηλιώτισσας 7-8 Σεπτεμβρίου 2014Ετικέτες