Γόρτυνος Ιερεμίας: Δεν πιστεύουμε εμείς την Παναγία των Παπικών, την «Φραγκοπαναγιά»

Loading...


ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑ

1. Σήμερα, αδελφοί μου χριστιανοί, είναι γιορτή της Παναγιάς. Σήμερα είναι το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως το λέει ο λαός μας. Η σημερινή εορτή, η Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι η μεγαλύτερη από όλες τις θεομητορικές εορτές. Σήμερα εορτάζουν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί, οπουδήποτε της γης και αν βρίσκονται. 

Μα ιδιαίτερα εορτάζουμε εμείς που κατοικούμε αυτήν την ευλογημένη και δοξασμένη χώρα, που λέγεται Ελλάδα. Πραγματικά, εμείς οι Έλληνες ευλαβούμεθα και αγαπάμε ιδιαίτερα την Παναγία και την έχουμε συνδέσει με την ιστορία μας. Την έχουμε ανακηρύξει Υπέρμαχο Στρατηγό μας. Εκείνο το τροπάριο, «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…», είναι ο πρώτος και ο κύριος Εθνικός μας Ύμνος. Όλη η Ελλάδα μας, σε μικρά χωριά και σε μεγάλες πόλεις, είναι σπαρμένη με μικρούς και μεγάλους Ναούς αφιερωμένους στην Υπεραγία Θεοτόκο.

2. Το πρώτο που έχω να σας πω στην εγκύκλιό μου αυτή, ω φιλέορτοι χριστιανοί, είναι να έχουμε σωστή πίστη για την Παναγία μας, αυτήν την πίστη που έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Δεν πιστεύουμε εμείς την Παναγία των Παπικών, την «Φραγκοπαναγιά», όπως την λέει ωραία ο λαός μας, ούτε, πολύ περισσότερο, πιστεύουμε την Μαρία των Προτεσταντών· αλλά πιστεύουμε και ομολογούμε την Υπεραγία Θεοτόκο, όπως την ψάλλουμε εδώ στην Εκκλησία μας και όπως την τραγουδάμε στα ελληνικά μας τραγούδια. Λέγοντας, χριστιανοί μου, τους Χαιρετισμούς στην Παναγία, όσο μπορείτε κάθε μέρα, ή λέγοντας μία παράκληση σ᾽ Αυτήν, την Αρχόντισσα Κυρία μας, κάνετε μια σωστή ομολογία της Ορθόδοξης πίστης στην Παναγία. Γιατί αυτά τα τροπάρια είναι δογματικά τροπάρια, περιέχοντα την ορθόδοξη θεοτοκολογία.

3. Το δεύτερο που θέλω να σας πω, αδελφοί μου, σήμερα στην μεγάλη μας αυτή Θεομητορική εορτή, είναι, σαν Έλληνες, να είμεθα ευγνώμονες στην Παναγία για τα όσα καλά και θαυμαστά, παλαιότερα και νεώτερα, έκανε στην πατρίδα μας την Ελλάδα. Αυτή ήταν Εκείνη στην Οποία προσευχόταν, εδώ στην Αρκαδία, ο δικός μας Κολοκοτρώνης και έλεγε στους συντρόφους του ότι του «χαμογέλασε» από την Εικόνα Της και του υποσχέθηκε ότι θα δούμε λευτεριά στον τόπο μας. Όπως και είδαμε την λευτεριά αυτή με την ευλογία Της. Καί αυτή πάλι, η Παναγία, ήταν Εκείνη, που έβλεπαν οι φαντάροι μας στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας να πηγαίνει μπροστά τους και να τους οδηγεί και τα βόλια του εχθρού άλλαζαν στροφή!

4. Καί σ᾽ Αυτήν πάλι και τώρα, ω αδελφοί μου χριστιανοί και πατριώτες, σ᾽ Αυτήν καταφεύγουμε και τώρα, που η πατρίδα μας μας φαίνεται σαν να περνάει μια άλλη τουρκιά και μια άλλη κατοχή. Καί θερμοπαρακαλούμε γονατιστά την Αρχόντισσα Κυρία μας να μας σώσει από τις επιβουλές των εχθρών μας και να μας βγάλει από τον λάκκο τον βαθύ, στον οποίο πέσαμε – μας έρριξαν – και να ανορθωθούμε πάλι ως ένδοξο και φιλότιμο γένος, που προσκυνάει τον Τριαδικό Θεό και τιμά και γεραίρει Αυτήν, την Υπεραγία Θεοτόκο, ΑΜΗΝ!
Με πολλές ευχές,

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ΙερεμίαςΕτικέτες