Γόρτυνος Ιερεμίας: Για να εισακουστεί η προσευχή μας από τον Θεό, πρέπει η καρδιά μας να μην έχει μίσος με κάποιον

Loading...


Ακολουθεί το Κυριακάτικο κήρυγμα του Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.

1. Αδελφοί μου χριστιανοί! Γιά να νοιώθουμε όμορφα και για να έχει νόημα η ζωή μας πρέπει να βρούμε τον Θεό. ῎Εχουμε γίνει για τον Θεό, όπως το ψάρι έγινε για το νερό. Καί όπως το ψάρι σπαρταράει έξω από το νερό, έτσι και ημείς «σπαρταράμε», αγχωνόμαστε μακρυά από τον Θεό. Επιθυμώ, αγαπητοί μου, να έχετε κοινωνία, συχνή επικοινωνία με τον Θεό. Καί την επικοινωνία αυτή θα την πετύχετε με την προσευχή. Χριστιανοί μου, να προσεύχεσθε. Η ανώτερη και η γλυκύτερη έκφραση του ανθρώπου είναι όταν μιλάει με τον Θεό του, τον Δημιουργό του και τον Σωτήρα του.

2. Όταν, αγαπητοί μου, λέγω να προσεύχεστε, εννοώ να αφήνετε την καρδιά σας να μιλάει με τον Θεό. Να Τού μιλάτε σαν το πιο αγαπητό σας και οικείο και δικό σας πρόσωπο. Να του τα λέτε όλα. Ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, για τον οποίον σας έχω μιλήσει άλλοτε, μας λέγει ότι πρέπει να μιλάμε στον Θεό, όπως ένα μικρό παιδάκι μιλάει στον μπαμπά του. Καί το μικρό παιδάκι λέει στον μπαμπά του ελεύθερα ο,τι θέλει. Τού λέει ότι θέλει καραμέλες· και το λέει μάλιστα αυτό απαιτητικά. Έτσι και εμείς ελεύθερα και εμπιστευτικά να μιλάμε στον Θεό μας.

3. Όμως, αν και οποιαδήποτε ώρα μπορούμε να προσευχόμαστε και μπορούμε να λέμε στην προσευχή μας ο,τι θέλουμε, ο,τι έχει η καρδιά μας, όμως υπάρχουν κάποιες ορισμένες ώρες και στιγμές που δεν πρέπει να παραλείπουμε να προσευχόμαστε· και η Εκκλησία μας καθόρισε ειδικές προσευχές που πρέπει να λέγουμε. Ναί, πρέπει να προσευχόμαστε εκκλησιαστικά: Να προσευχόμαστε δηλαδή και τις ώρες που καθόρισε η Εκκλησία να προσευχόμαστε και να μην παραλείπουμε τις προσευχές με τις οποίες Αυτή, η Μάνα μας Εκκλησία, μας παρέδωσε να λέγουμε. Αυτό βέβαια να το κάνετε όσο μπορεί ο καθένας· όσο μπορεί, ξαναλέγω, ανάλογα με την εργασία του, με την υγεία του και με την διάθεση που έχει. Η προσευχή πρέπει να αρχίζει ευχάριστα και να τελειώνει ευχάριστα. Ποτέ πίεση στην προσευχή· γιατί αν μας είναι πιεστική και αναγκαστική, δεν μας φέρνει χαρά και γλυκασμό, αλλά μας φέρνει άγχος και ταραχή και αυτό έπειτα μας δημιουργεί ενοχές. Είναι φρικτό αυτό το αίσθημα.

4. Γιά να πω τα βασικά, κατά πρώτον, χριστιανοί μου, πρέπει να κάνουμε την πρωινή μας προσευχή. Είναι πολύ φυσικό αυτό: Πέρασε μία νύκτα και ξημέρωσε μια καινούργια μέρα. Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό γι᾽ αυτό και ας Τον παρακαλέσουμε για την νέα μέρα που μας έδωσε. Ας λέμε αυτά τα απλά λογάκια: «Παναγία μου, Σ᾽ ευχαριαστώ για την καινούργια μέρα που μου έδωσες. Ευλόγησέ την να είναι ειρηνική και αναμάρτητη. Να μην κάνω κακό και να μην πάθω κακό. Ευλόγησε τους ανθρώπους με τους οποίους θα συναντηθώ και θα συνομιλήσω σήμερα· να μην τους σκανδαλίσω και να μην τους πικράνω». Είναι ωραία αυτή η απλή και σύντομη προσευχή για μια καλή αρχή της ημέρας. Όμως, στην πρωινή μας προσευχή πρέπει να λέμε και το «Πάτερ ημών…». Το είπαν «Κυριακή προσευχή» το «Πάτερ ημών», επειδή μας την παρέδωσε ο Κύριος την προσευχή αυτή. Καί αφού μας την παρέδωσε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός πρέπει οπωσδήποτε να την λέγουμε. Να την λέγουμε κάθε μέρα και πολλές φορές την ημέρα. Ακόμη από την πρωινή μας αυτή προσευχή και από κάθε μας άλλη προσευχή δεν πρέπει ποτέ να απουσιάζει η Παναγία. Γιατί όπως ο Υιός του Θεού πέρασε από την Παναγία για να έρθει ανάμεσά μας, έτσι και και η προσευχή μας πρέπει να περνάει από την Παναγία για να πάει στον Θεό. Μιά σύντομη και ωραία προσ­ευχή στην Παναγία, η πιο καλή απ᾽ όλες, είναι το «Θεοτόκε Παρθένε…». Να το λέμε όλοι αυτό στην πρωινή προσευχή μας, αλλά και άλλες ώρες της ημέρας. Επίσης η Εκκλησία ως πρωινή προσευχή έχει συνθέσει ολόκληρη Ακολουθία, που την λέμε Όρθρο. Όσοι έχετε τον χρόνο, όσοι έχετε την διάθεση, πέστε από την Ακολουθία αυτή τον Εξάψαλμο, την «Τιμιωτέρα…» και την Δοξολογία.
 
5. Τα ίδια θα πω και για το απόγευμα που έχουμε την Ακολουθία του Εσπερινού. Σας συνιστώ, χριστιανοί μου, κάθε βράδυ, στις 6 περίπου, να λέτε από την Σύνοψή σας το «Φως ιλαρόν….» και το «Καταξίωσον Κύριε εν τη εσπέρα ταύτη…». Δεν είναι πάνω από δύο ή το πολύ τρία λεπτά το να πείτε τις προσευχές αυτές. Κάνετε όμως ένα μικρό Εσπερινό με τις δυό αυτές προσευχές, που καθόρισε η Εκκλησία να λέμε, την απογευματινή ώρα.
 
6. Προτού να κοιμηθούμε το βράδυ πάλι πρέπει να κάνουμε την προσευχή μας. Ας ευχαριστούμε τον Θεό με την προσευχή μας αυτή για την ημέρα που πέρασε και ας Τον παρακαλέσουμε για την νύχτα που μας έρχεται, για να μη μας συμβεί κανένα κακό, σωματικό ή πνεματικό κακό. Η προσευχή που έχει η Εκκλησία μας για την ώρα αυτή λέγεται Απόδειπνο. Λέγεται έτσι, γιατί γίνεται μετά το δείπνο, μετά δηλαδή το βραδυνό φαγητό. Αν έχετε χρόνο και διάθεση, χριστιανοί μου, να λέτε την Ακολουθία αυτή. Κι αν δεν μπορείτε να την πείτε όλη, πέστε μόνο την προσευχή στην Παναγία μας, το «Άσπιλε, αμόλυντε..» και την προσευχή στον Χριστό μας, το «Καί δος ημίν, Δέσποτα…». Ο,τι μπορείτε, κάνετε, χριστιανοί μου, ο,τι μπορείτε· έστω και λίγο, αρκεί όμως αυτό να βγαίνει από την καρδιά. Πάντως, ας μην ξεγελάμε τον εαυτό μας με το να κάνουμε ως προσευχή μόνο τον Σταυρό μας και τίποτε άλλο. Προσευχή σημαίνει να μιλάμε στον Θεό, να Τού λέμε λόγια καρδιακά και επίμονα και να νοιώθουμε μέσα μας την γλύκα της ομιλίας μας αυτής στον Θεό.
 
7. Υπάρχει μια ωραία προσευχή, χριστιανοί μου, που παρακαλώ να την αγαπήσετε. Είναι οι Χαιρετισμοί στην Παναγία. Εκείνο το «Χαίρε», που είπε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία μας, το πήρε η Εκκλησία μας και το έκανε ολόκληρη Ακολουθία. Σας παρακαλώ να λέτε τους «Χαιρετισμούς» κάθε μέρα και θα λάβετε πολλή ευλογία από την Κυρία Θεοτόκο γι᾽ αυτό. Λέγοντας τους «Χαιρετισμούς» είναι σαν να γίνεστε σείς ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και επαναλαμβάνετε στην Παρθένο Μαρία τον χαιρετισμό που είπε εκείνος σ᾽ Αυτήν. Κάνετε λίγο από τους «Χαιρετισμούς» την μία ημέρα, όσο μπορείτε, τρία ή πέντε λεπτά μόνο, και την άλλη ημέρα συνεχίστε από εκεί που σταματήσατε την προηγούμενη μέρα. Μην παραλείπετε ακόμη να λέτε και την προσευχή που μας παρέδωσαν οι άγιοι Πατέρες μας, την προσευχή που έχει πέντε λόγια. Είναι το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με». Την προσευχή αυτή μπορούμε να την λέμε από μέσα μας (νοερά) και περπατώντας στον δρόμο και ασχολούμενοι με κάτι πρόχειρο ή και ξαπλωμένοι στο κρεββάτι.
 
8. Χριστιανοί μου, και κάτι, τώρα στο τέλος, πολύ σοβαρό σχετικά με την προσευχή: Γιά να εισακουστεί η προσευχή μας από τον Θεό, πρέπει η καρδιά μας να μην έχει μίσος με κάποιον. Γι᾽ αυτό είναι ανάγκη να συγχωρούμε αυτούς που μας έκαναν κακό. Δείγμα δε ότι πραγματικά τους έχουμε συγχωρήσει είναι το να προσευχόμαστε γι᾽ αυτούς. Ας λέμε δηλαδή στην προσευχή μας: «Χριστέ μου, συγχωρώ τους εχθρούς μου, συγχώρεσε και Συ τα αμαρτήματά μου. Φώτισε αυτούς που με εχθρεύονται, συγχώρεσέ τους και ένωσέ μας όλους με αγάπη στην Βασιλεία Σου την επουράνιο»!
 
Με πολλές ευχές
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

 tilegrafima.gr