Αργολίδος Νεκτάριος: Χρειάζεται ποιμένα η ενορία και όχι δημόσιο υπάλληλο-Ακατήχητοι και οι Έλληνες και οι Ρώσοι

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

«Αν δεν πιστευούμε στην Ανάσταση νεκρών δεν ξέρω γιατί πρέπει να λεγόμαστε Χριστιανοί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο οποίος φιλοξενήθηκε μαζί με τον λέκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών κ.Πάνο Νικολόπουλο στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «Στα άκρα» με τη Βίκυ Φλέσσα.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η θέση του σχετικά με τους Χριστιανούς στην Ελλάδα. «Οι άνθρωποί μας είναι ακατήχητοι, Δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την πίστη μας και ευθυνόμαστε εμείς ο ιερείς που έχουμε αφήσει τον λαό ακατήχητο» είπε. 

Σημείωσε πως δεν του λέει τίποτα αυτό που λένε κάποιοι: «πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη» και τόνισε πως το κύτταρο της εκκλησίας είναι η ενορία, «Αν δεν ζωντανέψει η ενορία δε γίνεται προσπάθεια. Χρειάζεται ποιμένα η ενορία και όχι δημόσιο υπάλληλο» 

Για τους άμισθους ιερείς είπε πως είναι καλύτερο που δεν πληρώνονται από πλευράς ποιμαντικής, αφού παίρνουν την απόφαση γνωρίζοντας πως θα είναι άμισθοι.

Για την αμαρτία

Σε ερώτημα “τι είναι ο αμαρτωλός” απάντησε πως αμαρτία είναι κάθε ενέργεια αυτοκαταστροφής. “Η εντολή του Θεού είναι πρόσκληση στον άνθρωπο να ζήσει σωστά. Αν παραβεί την εντολή δεν παθαίνει τίποτα ο Θεός. Είναι σαν το μηχάνημα που έχει ένα προσπέκτους και αν ο χρήστης δεν τηρήσει τις εντολές αυτοκαταστρέφεται” σχολίασε.

Γενικά υποστήριξε πως “δεν περνάνε καλά οι ασεβείς. Μπορεί να έχουν ευχαρίστηση αλλά αυτό δεν είναι χαρά. Χαρά είναι κάτι πιο μόνιμο”. Απάντησε επίσης σε όσους υποστηρίζουν “εγώ κανω αυτήν την αμαρτία και δεν βλάπτω κανένα» .»Ε’ιναι λάθος» είπε και συνέχισε «η αμαρτία έχει επιπτώσεις στα παντα”. 

Για τον ρατσισμό

Για το θέμα του ρατσισμού είπε πως «Δεν μπορεί να έρθει ο άλλος να ζητήσει φαγητό και να του κλείσω την πόρτα επειδή είναι Πακιστανός ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο»

Για την επαιτεία

Για την διόγκωση του ζητήματος της επαιτείας χαρακτηρισε τους περισσότερους «επαγγελματίες».  «Ξέρουμε ποιοι είναι επαγγελματίες από αυτούς που έρχονται στην Μητρόπολη. Οι περισσότεροι που έχουν πραγματική ανάγκη είναι ευγενέστατοι, είναι άρχοντες» σημείωσε.
Για τους ναρκομανείς παραδέχτηκε “δεν έχω λύση”. “Αν τους δώσεις λεφτά θα πάνε να πα΄ρουν ναρκωτικά, αν δεν τους δώσεις θα πανε να κλέψουν” είπε

Για τη νηστεία
Μιλώντας για τη νηστεία είπε πως : Νηστεία δεν είναι δίαιτα, κόβω ένα κομμάτι του εαυτού μου και το δίνω στον άλλο

Για το θρησκευτικό φανατισμό
Σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατοή και αναφερόμενος στο θρησκευτικό φανατισμό τόνισε: «Θεωρώ τον φανατισμό πολύ μεγάλη αμαρτία, Πρέπει να σεβόμαστε την πίστη του άλλου. Αυτό που ζούμε τώρα προήλθε κι από Χριστιανούς που κατηγορούσαν όλους αυτούς τους ανθρώπους. Δείτε τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Μήπως πυροδοτήσαμε εμείς αυτήν την κατάσταση;» 
Εντύπωση έκανε και η θέση του «Πιστεύουμε στην προπαγάνδα κα όχι στην μαρτυρία. Κι αυτό είναι λάθος. Προπαγανδίζουμε το Χριστό και δε δίνουμε μαρτυρία».

Ο δε καθηγητής χαρακτήρισε “πικρό ζήλο” την στάση όσων υπερασπίζονται την ορθή πίστη!

Για Ουκρανία-Ρωσία
Τέλος σχολιάζοντας τα δρώμενα σε Ουκρανίακ αι Ρωσία είπε: «Σφάζονται μεταξύ τους και μάλιστα με θρησκευτικές εικόνες μπροστά! Αυτό δεν είναι φανατισμός;» 

«Ρώσοι και Ουκρανοί θεωρούν την Ελλάδα πνευματική μητέρα τους, αλλά είναι ακατήχητοι λαοί. Η επαρχία της Ρωσίας είναι η Ελλάδα του ’30 , ούτε καν του ’50» σημείωσε ο Μητροπολίτης Ετικέτες