Αμερικής Δημήτριος: «Η Αγία Τεσσερακοστή μας οδηγεί στην αιώνια ζωή»

Loading...


«Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι περίοδος ανακαινίσεως στην οποία η μετάνοια συνοδεύεται από συγχώρηση και χάρη, γεννά ελπίδα, ενισχύει την πίστη μας και μας οδηγεί στην άφθονη και αιώνια ζωή».

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος, στην Εγκύκλιό του ενόψει της Τεσσαρακοστής.

Αναλυτικά το μήνυμα του Μακαριωτάτου:

Ποιήσατε ούν καρπόν άξιον της μετανοίας

(Ματθ. 3:8)

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμοτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχεία, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Στούς ύμνους και τις ακολουθίες της περιόδου του Τριωδίου και στην έναρξη αυτής της ιεράς περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καλούμεθα σε μετάνοια. Καλούμεθα να σταθούμε ενώπιον του Θεού με την ταπείνωση του Τελώνου. Καλούμεθα να επιστρέψουμε στο κατοικητήριό Του και την ευσπλαγχνική αγκαλιά Του όπως ο Άσωτος Υιός. Αντιμετωπίζουμε τις αιτίες της απομακρύνσεώς μας από τον Θεό και την ανάγκη μας για το μέγα έλεός Του. Είναι πράγματι εποχή μετανοίας καθώς προετοιμαζόμεθα να εορτάσουμε και να αναλογισθούμε όλα όσα έχουν γίνει για μας διά του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού.

Αυτή η σοβαρή και στοχαστική πορεία δεν είναι πορεία απελπισίας. Δεν πρόκειται περί περιόδου απαρηγόρητης λύπης ή βαθειάς οδύνης και άγχους. Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι περίοδος ανακαινίσεως στην οποία η μετάνοια συνοδεύεται από συγχώρηση και χάρη, γεννά ελπίδα, ενισχύει την πίστη μας και μας οδηγεί στην άφθονη και αιώνια ζωή.

Πρώτον, γνωρίζουμε μέσα από το Ευαγγέλιο ότι η ειλικρινής μετάνοια λαμβάνει συγχώρηση και χάρη. Η ειλικρίνεια του Τελώνου η οποία εκφράσθηκε στην κραυγή του, ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ (Λουκ. 18:13), αναγνωρίσθηκε από τον Θεό, και οι αμαρτίες του συγχωρήθηκαν. Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής εκήρυττε, Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών (Ματθ. 3:2), καλώντας τους ανθρώπους να προετοιμασθούν να υποδεχθούν τον Ένα Εκείνον ο Οποίος ερχόταν εν χάριτι και αληθεία. Ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι ενώπιόν μας, προσφέροντας διά της χάριτος του Θεού σωτηρία μέσω της μετανοίας.

Δεύτερον, η μετάνοια καλλιεργεί ελπίδα. Όπως η δύναμη της χάριτος του Θεού μας μεταμορφώνει, καθώς αντιλαμβανόμεθα την ευλογία της αποκαταστάσεως της ζωής στην κοινωνία μαζί Του, νιώθουμε την χαρά της ελπίδος. Γιά τον Άσωτο Υιό, υπήρξε ελπίδα στο ταξίδι της επιστροφής στο σπίτι του πατέρα του, αναμένοντας κάτι καλύτερο. Στην έναρξη αυτής της ιεράς περιόδου, η μετάνοια μας οδηγεί στην οδο της ελπίδος, γνωρίζοντας ότι η ελπίς ου καταισχύνει, ότι η αγάπη του Θεού εκκέχυται εν ταίς καρδίαις ημών (Ρωμ. 5:5).

Τρίτον, όπως διά της μετανοίας λαμβάνουμε συγχώρηση και χάρη και οι καρδιές μας γεμίζουν ελπίδα, η πίστη μας ενδυναμώνεται. Καθώς προετοιμαζόμεθα να εορτάσουμε την εκπλήρωση της υποσχέσεως του Θεού για την υπερνίκηση του θανάτου, την αποκατάστασή μας στη ζωή, και την καθοδήγησή μας στην Ανάσταση, η πίστη μας σε Εκείνον αυξάνει.

Τέλος, σε αυτή την ιερά περίοδο προσευχής και στοχασμού, η μετάνοια μας οδηγεί στη σωτηρία. Μέσα από τη μετάνοια διανοίγονται οι οφθαλμοί μας, στρεφόμαστε από το σκοτάδι στο φως, έτσι ώστε επιστρέψαι από σκότους εις φως και της εξουσίας του σατανά επί τον Θεόν, του λαβείν άφεσιν αμαρτιών και κλήρον εν τοις ηγιασμένοις πίστει τη εις Εμέ (Πραξ. 26:18). Μέσα από την αποκάλυψη της απολύτου αληθείας διά του Χριστού και της Σταυρώσεως και Αναστάσεώς Του, γνωρίζουμε που οδηγεί η μετάνοιά μας, και πως ουσιαστικά εισερχόμεθα στην άφατη σφαίρα μιάς λυτρωμένης ζωής με προοπτική αιωνιότητος.

Στην έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ας αναλογισθούμε τη δύναμη της μετανοίας και ας μη χάσουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την καρδιά και το νού μας. Ας προσευχηθούμε με ταπεινότητα ζητώντας τη συγχώρηση και χάρη του Θεού, αποκαθιστώντας την κοινωνία μαζί Του. Ας ανακαλύψουμε την ανακαινισμένη ελπίδα στο φως, στην ειρήνη και στην χαρά που προέρχεται από τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριό μας.

Μετά πατρικής εν Χριστώ αγάπης,

† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ΔημήτριοςΕτικέτες