Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος: Να στηριχθείτε στον Χριστό και στον… εαυτό σας

Loading...


Γεμάτο μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση είναι η εγκύκλιος προς τους μαθητές και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Μιά νέα σχολική χρονιά αρχίζει για σας. Γιά όσους από εμάς, τους επισήμους της περιοχής, ήρθαμε στον αγιασμό «για την έναρξη των μαθημάτων» σας, ήταν ένα τυπικό κοινωνικό γεγονός. Θέλουμε να δείξουμε ότι τιμάμε το δικό σας σχολικό κόπο και τη φροντίδα των δασκάλων σας.

Σας ευχηθήκαμε «καλή χρονιά» και ευλογημένη από το Θεό, ώστε να σας φέρει καλύτερα στην επιτυχία που επιδιώκετε.

Όμως δεν μας διαφεύγει ότι και η φετινή χρονιά σας θα κυλήσει μέσα στο όλο αδιέξοδο της λεγομένης οικονομικής κρίσεως, η οποία λειτουργεί με στόχο την ανατροπή κάθε γνώριμης αστικής μορφής της κοινωνίας μας. Η Πατρίδα μας θα αλλάξει. Το βιωτικό επίπεδο θα πέσει κι άλλο.

Οι επαγγελματικές τάξεις θα διαφοροποιηθούν ριζικά. Κάποιες θα χαθούν οριστικά και κάποιες νέες θα προκύψουν.

Τα δεδομένα και τα αυτονόητα άρχισαν ήδη να εκλείπουν και θα χρειαστεί ο λαός μας να εξοπλισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη, ώστε να ρισκάρουμε άλματα πρωτόγνωρα και άγνωστα. Το μυαλό μας θα χρειαστεί να γεννήσει νέες ιδέες και η καρδιά μας να ψηλαφίσει διστακτικά το σκοτάδι.

Τα παραπάνω που σας γράφω δεν είναι υποθέσεις και πιθανολογούμενα. Ήδη άρχισαν να διαγράφονται στον κοντινό μας ορίζοντα και θα προβληθούν αδίστακτα μπροστά μας, όταν κατακαθίσει η σκόνη που σηκώνει η εμβόλιμη οικονομική κρίση.

Είναι εμβόλιμη, γι” αυτό και πέτυχε να μουδιάσει τα κοινωνικά νεύρα, ατόνησε τα συνδικαλιστικά αισθητήρια και μάρανε κάθε ικμάδα αντιδράσεως, ακόμα και απλής διαμαρτυρίας.

Η πρώτη γενιά που θα’ρθεί αντιμέτωπη με αυτόν το νέο κόσμο που μας επιβάλλεται, είναι η δική σας γενιά.

Δεν έχετε να στηριχθείτε στην οικογένειά σας, όταν αυτή παλεύει για «τα προς το ζείν» της. Δεν μπορείτε να εμπιστευθείτε στο Κράτος μας, το οποίο δε βρίσκει τη δύναμη να διορθώσει το παρελθόν του και να ανασυγκροτηθεί με γνώμονα τη δικαιοσύνη και το σεβασμό του πολίτη του.

Δεν αποφασίζετε να αξιοποιήσετε την Ορθόδοξη Εκκλησία σας, επειδή κι αυτή σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει να συμβαδίζει με το διεφθαρμένο κρατικισμό μας. Ούτε μπόρεσε να κρύψει την εξουσία της, ώστε να δείτε «την καρδία» της.

Σας προτείνω, λοιπόν, τώρα στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σας, να στηριχθείτε στο Χριστό και στον… εαυτό σας. Ο Χριστός είναι ο δημιουργός και ο προνοητής του κόσμου και του καθ” ενός μας. Ακόμα κι αυτοί που Τον πολεμούν, ομολογούν μ’αυτόν τον τρόπο την ύπαρξή Του.

Είναι ο σιωπηλός ένοχος και η πέτρα του σκανδάλου όλων των εποχών. Είναι Αυτός που μας ελευθερώνει από τη σχιζοφρένεια της θρησκείας και επιδιώκει να Τον πλησιάσουμε με ελευθερία και λογική. Ζητάει να Τον τιμάμε με ειλικρινή και πνευματικό τρόπο, χωρίς τυπολατρείες, υποκρισίες και ψευτιές.

Θέλει να μας απαλλάξει από τις ενοχές και τις τύψεις των αμαρτιών μας, αλλά και από το φόβο του θανάτου. Αυτός ο Χριστός υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί μας και δίπλα μας, όλες τις ημέρες της ζωής μας, μέχρι τη συντέλεια των αιώνων.

Ο Χριστός δεν πνίγει τη ζωή μας, ούτε την ελεύθερη βούλησή μας, γι” αυτό ζητά να πατήσετε κι εσείς γερά στα πόδια σας, να πιστεύσετε στον εαυτό σας και να μην υποστείλετε τν σημαία των προσπαθειών σας.

Εργασθείτε, αγαπητά μου παιδιά, κουρασθείτε, διαβάστε όσο πρέπει, προβληματισθείτε για όλα, μη δέχεσθε τίποτε ως δεδομένα δογματικό και αρτηριοσκληρωτικό.

Επανεξετάστε τα όλα. Δοκιμάστε την αντοχή των ιδεών, την αξία των τεχνολογιών, τη δραστικότητα των κοινωνικών επαγγελιών και των κηρυγμάτων. Κρατείστε μόνο όσα σας είναι χρήσιμα, ευχάριστα και αληθινά.

Νομίζω ότι, μετά από αυτήν την διερεύνησή σας, θα διαπιστώσετε πως ο Χριστός και το Ευαγγέλιό Του θα παραμείνουν σταθερή αξία στη ζωή σας.

Όμως δοκιμάστε αυτή μου «την υποψία». Μην τη δεχθείτε μόνο και μόνο επειδή σας το λέει ο Επίσκοπός σας. Δοκιμάστε το, βασανίστε το.

Η γνώση θα σας βοηθήσει σε αυτήν «την πορεία». Η γνώση, κάθε γνώση (ακόμα και η άθεη) είναι το μεγάφωνο του Θεού.

Καταλαβαίνετε, παιδιά μου, τι σας προτείνω; Να ξηλώσετε το διάτρυτο και ευτελισμένο οδόστρωμα του δρόμου που ανεβαίνει η ελληνική κοινωνία και να στρώσετε ένα νέο, άσφαλτο, αντοχής, με άριστα οικοδομικά υλικά.

Το υπάρχον σύστημα χρεωκόπησε, διορθώστε το. Όμως, αποφασίστε το, τολμήστε το, μην αργήσετε.

Όλοι είμαστε δίπλα σας και περιμένουμε ως πτώμα το φιλί της ζωής σας. Περιμένουμε το αίμα σας να μεταγγιστεί στις παγωμένες κοινωνικές φλέβες μας.

Με αυτήν την ελπίδα, σας εύχομαι καλή πλεύση μέσα στην τρικυμμία.

Τα κύμματα και το έρεβος του βυθού ας μην σας τρομάζουν. Οδηγείστε το σκάφος (το εθνικό, το οικογενειακό, το προσωπικό σας) στην απέναντι ακτή.

Σας εύχομαι καλή χρονιά, με δύναμη, με αντοχή και υπομονή και κατά το τρέχον έτος.

Ο Επίσκοπός σας

Ο Μητροπολίτης

Αλεξανδρουπόλεως ΆνθιμοςΕτικέτες