ΒΟΥΛΗ: Σκηνές έντασης εκτυλίχθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής με φόντο την τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που επηρεάζει άμεσα την εκλογή Μητροπολιτών στην Εκκλησία της Κρήτης.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Με φόντο την έντονη αντίδραση της Επαρχιακής Συνόδου, η συζήτηση εξελίχθηκε σε σφοδρή αντιπαράθεση, με χαρακτηριστικούς διαλόγους να καταγράφονται στα πρακτικά.
Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, υπερασπίστηκε σθεναρά τη ρύθμιση:
Ζαχαράκη: «Δεν υπάρχει καμία διάθεση παρέμβασης στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Η τροπολογία είναι ερμηνευτική και ζητήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο με επιστολή του αιτήθηκε την αποσαφήνιση της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του ν. 4149/1961. Το Υπουργείο απάντησε θεσμικά. Η Εκκλησία της Κρήτης ήταν κοινωνός αυτής της επικοινωνίας.»
Η απάντηση δεν έπεισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρώτη αντέδρασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου:
Κωνσταντοπούλου: «Κυρία Υπουργέ, γνωρίζετε ότι σας εκτιμώ. Όμως αυτή η τροπολογία δεν είναι ερμηνευτική, είναι ξεκάθαρη παρέμβαση. Δεν μπορεί η Βουλή να ερμηνεύει σήμερα έναν νόμο του 1961. Το κάνετε για να αποκλείσετε συγκεκριμένο ιεράρχη από την Εκκλησία της Κρήτης. Είναι πολιτική μεθόδευση.»
Ζαχαράκη: «Είναι η πρώτη φορά που τέθηκε τέτοιο ερώτημα. Το Πατριαρχείο ζήτησε ερμηνεία. Η απάντηση κρίθηκε νόμιμη και κανονική. Η Εκκλησία της Κρήτης ενημερώθηκε.»
Κωνσταντοπούλου: «Μα γι’ αυτό αντιδρά. Το έγγραφο της Συνόδου είναι ξεκάθαρο. Λέει “παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη” και “πολιτική παρέμβαση”. Δεν είναι ερμηνεία, είναι χειραγώγηση.»
Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος:
Μάντζος: «Ζητάμε να κατατεθεί η αλληλογραφία. Αν είναι πράγματι αίτημα του Πατριαρχείου, να το δούμε. Αλλά εδώ έχουμε αντίδραση της Εκκλησίας της Κρήτης, που θεωρεί ότι θίγεται η αυτοδιοίκησή της.»
Ζαχαράκη: «Θα κατατεθούν όλα. Η απάντηση του Πατριαρχείου, η αρχική επιστολή, η απάντηση του Υπουργείου. Όλα είναι διαφανή.»
Μάντζος: «Είναι πολιτικά και θεσμικά αδιανόητο να τροποποιούμε το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας με “ερμηνευτική διάταξη”. Αυτό δεν είναι νομοτεχνική διόρθωση, είναι παρέμβαση στη σύνθεση των Ιερών Συνόδων. Το λέει ξεκάθαρα και η Εκκλησία της Κρήτης.»
Ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του Στυλιανού Φωτόπουλου από την Ελληνική Λύση:
Φωτόπουλος: «Η φράση “κατά την αληθή έννοια” της παραγράφου 4 θυμίζει Βυζάντιο. Ο βυζαντινισμός του Πατριαρχείου δεν μπορεί να ορίζει τη λειτουργία της Εκκλησίας της Κρήτης. Δεν είναι ερμηνεία. Είναι πολιτική χειραγώγηση.»
Η συζήτηση συνέχισε με ειρωνικά σχόλια. Ο Μιχάλης Κατρίνης σχολίασε:
Κατρίνης: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα θυμίζει τη ρήση “η νύχτα βγάζει Μητροπολίτη”.»
Στο ίδιο κλίμα και ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ:
Παππάς: «Εξηντατέσσερα χρόνια μετά, ξαφνικά προέκυψε ανάγκη “ερμηνείας” του νόμου; Αυτό δεν πείθει κανέναν. Ας αποσυρθεί η τροπολογία και να έρθει μετά από διαβούλευση.»
Η Σοφία Ζαχαράκη επιχείρησε να επαναφέρει την ηρεμία:
Ζαχαράκη: «Δεν κατατέθηκε εν κενώ. Ξεκίνησε από ερώτημα του Πατριαρχείου. Το Υπουργείο Παιδείας ήταν θεσμικός ενδιάμεσος. Δεν υπάρχει σκοπιμότητα, ούτε παρέμβαση.»
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υποχωρήσει καμία πλευρά. Η Εκκλησία της Κρήτης διατηρεί ανοιχτό μέτωπο με την κυβέρνηση και η πολιτική αντιπαράθεση για το ρόλο του Πατριαρχείου στην εσωτερική εκκλησιαστική διοίκηση συνεχίζεται με ένταση. Το επόμενο 48ωρο θα φανεί αν η τροπολογία επιμείνει ή αποσυρθεί.