ΒΟΥΛΗ : Η θρησκευτική ελευθερία, ο όρκος βουλευτών και οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στην ολομέλεια – Μάχη ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Loading...


Επιμέλεια : ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Τα επίμαχα ζητήματα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, η κι ο βουλευτικός όρκος στην των Ελλήνων όπου η ολομέλεια θα αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι . Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις της Εκκλησίας .

Πάντως το κλίμα στους εκκλησιαστικούς κύκλους είναι βαρύ μετά την επαναφορά των ποινών για την βλασφημία των Θείων με πρωτοκλασάτες μητροπόλεις να ζητούν την άμεση απόσυρση του .

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις ψηφοφορίες που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Νοεμβρίου.

Σήμερα θα γίνει συζήτηση επί της αρχής επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων, τις οποίες εισηγείται η Επιτροπή Αναθεώρησης.

Τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες, η συζήτηση θα είναι επί των αναθεωρητέων άρθρων. Οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν από το πρωί και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με τις τοποθετήσεις των κομμάτων αναφορικά με το επίμαχο Άρθρο 3 που αφορά στις σχέσεις πολιτείας εκκλησίας, και τα άρθρα περί θρησκευτικής ελευθερίας και περί όρκου βουλευτών.

Live Βουλή – Σε εξέλιξη η συζήτηση

 

Τι αποφάσισαν στην ειδική επιτροπή της Βουλής

Εξάλλου κατά την συζήτηση που είχε προηγηθεί στην ειδική επιτροπή της Βουλής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν αμετακίνητα από τις αρχικές τους θέσεις αναφορικά με το άρθρο 3. Ιδομεν τι θα κάνουν στην ολομέλεια από σήμερα .

Απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, υποστήριξε ότι είναι «άνθρακες, καπνός, αέρας» και πρόσθεσε ότι όλοι οι κορυφαία συνταγματολόγοι λένε ότι το Σύνταγμα είναι πολλαπλώς εξοπλισμένο απέναντι σε οποιοδήποτε θρησκευτικό χρωματισμό.

«Η συνταγματική καθιέρωση της επίσημης θρησκείας, χαρακτηρίζει τη θρησκεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και δεν αποτελεί, ούτε ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους, ούτε περισσότερα προνόμιά τους», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε:

Διαβάστε εδώ:  Νέα ημερομηνία για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιερωνύμου στα Καλάβρυτα

«Η προστασία των ατομικών, κοινωνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων, η κατοχύρωση της ελεύθερης θρησκευτικής συνείδησης και η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, κατοχυρώνονται και διασφαλίζονται πλήρως και πολλαπλώς από το Σύνταγμα μας. Οι συνταγματικές διατάξεις, προστατεύουν παράλληλα την πολιτεία, να μην διολισθήσει σε μη κοσμικές αντιλήψεις».

Αντίθετη άποψη έχει η αξιωματική αντιπολίτευση με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την υιοθέτηση μιας αναγκαίας ρύθμισης, που όπως υποστήριξαν, δεν κλονίζει την θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει την εκκλησία από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους.

Υπενθυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα άρθρα στην προηγούμενη προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, είχαν λάβει λίγο πάνω από 151 ψήφους, και έτσι για να ενταχθούν στον συνταγματικό χάρτη της χώρας οι αλλαγές, χρειάζεται από τη παρούσα αναθεωρητική Βουλή να υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές.

Το περιέχει το άρθρο 3

Τι προβλέπει όμως το επίμαχο άρθρο; Σύμφωνα με την τρέχουσα διατύπωση, προβλέπονται τα εξής:

«1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».tilegrafima.gr