Το «καρναβάλι της Παναγίας» στη Μαρμαρίτα της Συρίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΤΟΠΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΗ

του Γιώργου Θεοχάρη

Με μεγάλη επιτυχία έγινε εφέτος το καρναβάλι της στη της Συρίας μετά τη διακοπή των εκδηλώσεων για 4 χρόνια, λόγω του πολέμου.

Ο τίτλος « της Παναγίας» ηχεί παράξενα, αλλά είναι πραγματικός.

Τα καρναβάλια των της Συρίας δεν έχουν καμία σχέση με τα καρναβάλια της Ελλάδας, όπου όλο και περισσότερο κυριαρχούν οι αισχρότητες και -όχι σπάνια- η διακωμώδηση των ιερών και οσίων μας, όπως συνέβη πριν λίγα χρόνια με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο καρναβάλι της Καστοριάς και στο παρελθόν στο καρναβάλι της Πάτρας.

Αντίθετα τα καρναβάλια στη Συρία γίνονται υπό την αιγίδα της Εκκλησίας και στο πλαίσιο της εορτής της Παναγίας, στις περιοχές που διαθέτουν ένα μεγάλο προσκύνημά Της.

Ένα τέτοιο μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας υπάρχει στην Μαρμαρίτα της Συρίας (περιοχή Χομς), στην κορυφή ενός γειτονικού βουνού, όπου συρρέουν πλήθος προσκυνητών, χριστιανών όλων των δογμάτων, αλλά και πολλών μουσουλμάνων, κυρίως Αλεβήδων.

Τα θέματα των αρμάτων του καρναβαλιού, που συνοδεύονται από την μουσική της μπάντας της πόλης, είναι όλα σοβαρά και έχουν έναν διδακτικό, πατριωτικό ή θρησκευτικό, στόχο.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του καρναβαλιού διεξάγονται λαχειοφόρες αγορές για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συναυλίες βυζαντινής μουσικής και άλλες κοινωφελείς εκδηλώσεις.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται και οι χριστιανοί ήρωες – τραυματίες του πολέμου σε αναπηρικά καροτσάκια, που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα και την υπεράσπισή της από τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

2108SYR (1).jpg
2108SYR (2).jpg
2108SYR (3).jpg
2208syr (1).jpg
2208syr (2).jpg
2208syr (3).jpg
2208syr (4).jpg
2208syr (5).jpg
2208syr (6).jpg