Το Άγιο Φως είναι θέμα πίστεως

Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη
Πολλά λέγονται και θα εξακολουθήσουν να λέγονται για το , που βγαίνει κάθε χρόνο και διαχρονικά στα Ιεροσόλυμα από τον Πανάγιο Τάφο.

Αμφισβητίες υπήρξαν και θα υπάρχουν, ακόμη και μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, μέσα στις τάξεις των ίδιων των κληρικών.

Ο Θεός όμως δεν φοβάται την αμφισβήτηση.

Μην ξεχνάμε ότι δεν φοβήθηκε την αμφισβήτηση ενός Αγιοταφίτη κληρικού, του Ιερομόναχου Μητροφάνη, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα είχε κρυφτεί στον Πανάγιο Τάφο για να δει εάν το Άγιο Φώς ανάβει μόνο του ή ο Πατριάρχης το ανάβει με κάποιον φυσικό τρόπο. Και ο Θεός του έδειξε το θαύμα και το είδε, και μέχρι την κοίμησή του το περιέγραφε στους προσκυνητές και σε όλους τους πιστούς.

Μάλιστα η εμπειρία του γράφηκε στο βιβλίο «Είδα το Άγιο Φως», ένα βιβλίο που γνώρισε μεγάλη διάδοση στον εκκλησιαστικό χώρο.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες θαυμαστά περιστατικά και αξιόπιστες μαρτυρίες σε σχέση με το Άγιο Φως, αλλά δεν θα το κάνουμε.

Διότι το Άγιο Φως είναι πρώτιστα θέμα πίστεως.

Αυτοί που το αρνούνται, συνήθως δεν θέλουν να το πιστέψουν, και όσα θαύματα και αν τους αναφέρει κανείς, όσες μαρτυρίες, δεν θα αλλάξουν. Πολλοί το χλεύασαν και θα το χλευάσουν, όπως εκείνοι οι Αθηναίοι που άρχισαν να χλευάζουν τον Απόστολο Παύλο, όταν ξεκίνησε να τους μιλά για Ανάσταση των νεκρών.

Αυτοί πάλι που έχουν αγνή και γνήσια πίστη, θα το δούν και εκεί που δεν περιμένουν να το δουν.

Και αδιάψευστο τεκμήριο είναι οι εμφανίσεις του Φωτός ακόμη και έξω ή και μακριά από τον ναό του Παναγίου Τάφου.

Μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εξής:

Κάποιος ελληνοαμερικανός Ορθόδοξος πριν από 15 περίπου χρόνια είχε αποφασίζει να κάνει Πάσχα στους Αγίους Τόπους.

Όμως εκείνη την χρονιά οι ταραχές στην Μέση Ανατολή δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει τον πόθο του.

Αντί για τους Αγίους Τόπους βρέθηκε στο , που και αυτός είναι ένας άγιος τόπος.

Αλλά ο Θεός είδε την αγνή του διάθεση και πίστη, είδε τον κόπο του, και δεν του στέρησε την δωρεά του Αγίου Φωτός.

Την ώρα που το Άγιο Φως βγαίνει στον Πανάγιο Τάφο, στην λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση» του Μεγάλου Σαββάτου, είδε έκθαμβος στο αγιορείτικο μοναστήρι, όπου βρισκόταν για το Πάσχα, το Άγιο Φως να εξέρχεται σαν φωτεινή σφαίρα από την Αγία Τράπεζα, όπου τελούνταν η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, προς τα έξω, προς τον λαό.

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης έχει περιγράψει την πραγματικότητα αυτήν της πίστης 20 αιώνες νωρίτερα:

«Ἦν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ὃ φωτίζει πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον. Ἐν τῷ κόσμῳ ἦν, καὶ ὁ κόσμος δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ ὁ κόσμος αὐτὸν οὐκ ἔγνω. Εἰς τὰ ἴδια ἦλθε, καὶ οἱ ἴδιοι αὐτὸν οὐ παρέλαβον. Ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ.»

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr