Τα αδιέξοδα πυροδοτούν… επεισοδιακή Ιεραρχία !

Loading...


Του Γιάννη Παπανικολάου-Φωτιά πήραν τα τηλέφωνα ενόψει της κρίσιμης Ιεραρχίας.Η εκλογή μητροπολιτών κι η ηχηρή παρέμβαση του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για την νομιμότητα της υποψηφιότητας του  ΄΄Τσάρου ΄΄ των οικονομικών της Εκκλησίας , Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου για τη μητρόπολη Γλυφάδας άναψαν τα αίματα στους 82 της ΄΄ βουλής της Εκκλησίας ΄΄! Γκρίνιες, υποσχέσεις και ίντρικες σκιάζουν την σαρακοστιανή Ιεραρχία .

Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει εκτάκτως  λοιπόν η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι τριήμερες συνεδρίες αναμένονται με ενδιαφέρον, οι τοποθετήσεις θα είναι αιχμηρές και δεν θα αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας και εκμετάλλευσης για διορθωτικά κείμενα, εξήγησε με νόημα στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ πρωτοκλασάτος Ιεράρχης που θα παρέμβει δυναμικά στην επίμαχη συνεδρίαση.

Φλέγοντα θέματα βρίσκονται στην ατζέντα των Ιεραρχών και αναμένεται να υπάρξει κουβέντα σε υψηλούς τόνους, όπως φάνηκε και την τελευταία φορά στα τέλη του Νοεμβρίου όταν υπήρξαν διάλογοι και αποχωρήσεις.

Το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους και το μισθολογικό των Ιερέων είναι το πιο ακανθώδες αφού υπάρχουν διάφορες τάσεις. Η «κόκκινη γραμμή» έχει τεθεί μεν από την προηγούμενη Ιεραρχία, αλλά ουδείς εκ τω Μητροπολιτών ξεχνά πως φτάσαμε στο σημείο να συζητούμε την έξοδο του Κλήρου από το Ενιαίο Μισθολόγιο και την πληρωμή μέσω ειδικού λογαριασμού.

Κι αυτό δεν το ξεχνούν Ιεράρχες που είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να ασκούν κριτική στον Αρχιεπίσκοπο και στο κοινό ανακοινωθέν με τον Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεικτική των τάσεων και των καταστάσεων που αναμένουμε από την προσεχή Τρίτη στην Ιεραρχία, είναι η χθεσινή τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου αναφορικά με την εκλογή  βοηθών Επισκόπων ή Τιλουλάριων στο μητροπολιτικό θρόνο. Μία παρέμβαση που αποτελεί ευθεία επίθεση και αμφισβήτηση στον Αρχιεπίσκοπο που φέρεται αποδυναμωμένος στους κόλπους της Ιεραρχίας μετά το περίφημο προσύμφωνο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Ιεραρχία θα κληθεί να εκλέξει τρεις Ιεράρχες για τις Ιερές Μητροπόλεις Γλυφάδας, Σισανίου και Σιατίστης, και Περιστερίου. Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος με το γνωμοδοτικό του σημείωμα προέβη σε ευθεία αμφισβήτηση προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος υποστηρίζει την επιλογή του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου και στενού του συνεργάτη για τη Μητρόπολη Γλυφάδας.

Ως είθισται, ο Αρχιεπίσκοπος δεν απαντά εκτός της αίθουσας της Ιεραρχίας, αλλά με ενδιαφέρον αναμένεται η εναρκτήρια ομιλία του που θα θέσει τη γραμμή που θα ακολουθήσει.tilegrafima.gr