Προβληματισμός στην Ιεραρχία για το μέλλον της Εκκλησίας της Ουκρανίας

Loading...


Του Γιάννη Παπανικολάου- Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Πατριάρχης Βαρθολομαίος διανύουν τη χειρότερη φάση στις σχέσεις τους .Ωστόσο, στο επίμαχο ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας θα είναι μαζί, διαμηνύουν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ κύκλοι της οδού Φιλοθέης .΄΄ Παραδοσιακά η Εκκλησία της Ελλάδος σε περιόδους κρίσης στηρίζει το  Οικουμενικό Πατριαρχείο άσχετα ακόμα και εάν δεν συμφωνεί με αυτό, για τυπικούς λόγους θα στηρίξουμε την αυτοκεφαλία, τονίζει Ιεράρχης της Αττικής που είναι κοντά στον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και αφήνει να εννοηθεί ότι με το κτήμα Προμπονά έχει βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση…

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκδοχή τότε θα μιλάμε για  ανατρεπτικές εξελίξεις χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα φτιάξουν κι οι σχέσεις των δυο Προκαθημένων.

Ωστόσο όμως, αναμένονται κι αντιδράσεις τόσο από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ όσο και από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων κι άλλους Ιεράρχες της σκληροπυρηνικής πτέρυγας της Ιεραρχίας που θεωρούν ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να παίξουν το παιχνίδι του Βαρθολομαίου, όπως χαρακτηριστικά είπε ένας από τους παλαιότερους της Ιεραρχίας.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με ανακοινωθέν της μητροπόλεως του καλεί τους Αρχιερείς ενόψει της Ιεραρχίας να μην αναγνωρίσουν την αυτοκεφαλία τονίζοντας ΄΄ Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Ιεράρχες μας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα αναγνωρίσουν τη νέα σχισματική «Εκκλησία» υπό τον «Μητροπολίτη» Επιφάνιο, ακολουθώντας τους Ιερούς Κανόνες, τους οποίους υποσχέθηκαν να τηρούν με φρικτούς όρκους κατά την ημέρα της χειροτονίας των΄΄.
Επίσης, κι ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος απλά σε χαμηλότερους τόνους.

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΕΔΩ

΄΄Το κλίμα στην Ελλαδική Εκκλησία είναι βαρύ, αρκετοί Αρχιερείς είναι μπερδεμένοι με το όλο ζήτημα και τις διαστάσεις που πήρε. Οι φιλοπατριαρχικοί Ιεράρχες θα ακολουθήσουν ξεκάθαρα την αναγνώριση, οι Ιερωνομικοί δεν θέλουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς για παραδοσιακούς λόγους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ η σκληροπυρηνικη πτέρυγα της Ιεραρχίας, φαίνεται να είναι πιο φιλορωσικοί και να έχουν ενστάσεις για μία αυτοκεφαλία που αρνούνται να την αναγνωρίσουν πρωτοκλασάτα πατριαρχεία και Εκκλησίες, για μία αυτοκεφαλία που έχουν επιχειρηματολογήσει γνώστες του αντικειμένου και που λένε ότι έπρεπε να συγκληθεί Πανορθόδοξη Σύνοδος για να δοθεί καθώς τα αγκάθια είναι πολλά και περίπλοκα. Δεν μπορεί ο Πατριάρχης να δίνει έτσι με ευκολία αυτοκεφαλία σε ένα κράτος διχασμένο, εκκλησιαστικά και πολιτικά ΄΄, διευκρινίζει Ιεράρχης στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ . Πάντως προκαλεί εντύπωση ότι οι Ιεράρχες  σε αυτό το ζήτημα δεν εκφράζουν δημόσια την θέση τους .

Ορισμένοι Ιεράρχες τάσσονται υπέρ της αναβολή της συζήτησης για το φλέγον θέμα καθώς το τοπίο είναι θολό και δεν μπορούν να πάρουν μία τέτοια ιστορική ευθύνη.Καθώς όπως φέρονται να υποστηρίζουν θα είναι πολύ τολμηρό να αναγνωρίσουμε μία εκκλησία  που διακατέχεται από πρώην σχισματικούς μέσα σε μία άλλη εκκλησία που είναι η Κανονική και έχει ίσως και το μεγαλύτερο ποίμνιο στην διχασμένη Ουκρανία.

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και ορισμένοι πρωτοκλασάτοι Αρχιερείς φέρεται να δέχθηκαν ορισμένες  πιέσεις από διάφορους παράγοντες για να αναγνωρίσουν την νέα εκκλησία της Ουκρανίας που τείνει να αποτελέσει βαρύ πολιτικό ζήτημα μεταξύ των άμεσων και έμμεσων εμπλεκόμενων χωρών.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας-που θα συγκληθεί έως στις 10 Μαρτίου- δεν φαίνεται να ακολουθήσει την τακτική της κυπριακής εκκλησίας που πρόκειται να αποφασίσει την αναβολή της απόφασης για την επίμαχη αυτοκεφαλία μέχρι να αποκαταστήσουν το δίαυλο επικοινωνίας τα Πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινούπολης.tilegrafima.gr