Οργισμένη απάντηση του Διευθυντή Αρχαιοτήτων της Συρίας στην πρόταση Ολάντ

Loading...


Οργισμένη του Διευθυντή Αρχαιοτήτων της στην πρόταση Ολάντ
Η υποστηρίζει τους τρομοκράτες που λεηλατούν και ξεπουλούν τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Συρίας

Του Γιώργου Θεοχάρη

Oργισμένη απάντηση έδωσε ο Maamoun Abdulkarim, Διευθυντής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Συρίας, στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Ολλάντ και Γάλλων αξιωματούχων για μεταστεγαση συριακών θησαυρών στη Γαλλία:

«Η Γαλλία σήμερα υποστηρίζει τους τρομοκράτες που λεηλατούν τη συριακή ιστορική κληρονομιά με σκοπό τη μεταπώλησή της στην Τουρκία και στις χώρες της Ευρώπης. Το 90% των μουσειακών εκθεματων της Συρίας βρίσκεται ήδη στη Δαμασκό. Και, ακόμα και αν η συριακή πρωτεύουσα κινδύνευε, εχει ήδη προβλεφθει η μεταφορα των αρχαιοτήτων στο Λίβανο.», είπε ο υπεύθυνος για την προστασία των αρχαιοτήτων της Συρίας.
Αξίζει να σημειωθεί πριν λίγες μέρες ο Ολάντ δήλωσε ότι οι πολύτιμοι αρχαιολογικοί θησαυροί της Συρίας και του Ιράκ θα μπορούσαν να αποθηκευτούν σε μια ασφαλή τοποθεσία στην πόλη Λιεβίν της βόρειας Γαλλίας που αναμένεται να λειτουργήσει το 2019 ως εγκατάσταση αποθήκευσης αντικειμένων από το παγκοσμίως διάσημο μουσείο αλλά και ως χώρος μελέτης της συλλογής του Λούβρου.

Διαβάστε εδώ:  Το 1/3 των χριστιανών στη Συρία εκτοπίστηκαν
«Η πρωταρχική αποστολή των εγκαταστάσεων στη Λιεβίν θα είναι να στεγάσει την αποθηκευμένη συλλογή του μουσείου του Λούβρου. Ωστόσο, θα έχει και έναν άλλο ρόλο που συνδέεται με τις τραγωδίες που εκτυλίσσονται παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ όπου έργα τέχνης βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς τρομοκράτες αποφάσισαν να τα καταστρέψουν», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η σχετική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί σε διάσκεψη που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Αμπου Ντάμπι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η καλύτερη όμως υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η Γαλλία στις αρχαιότητες της Συρίας και στον λαό της είναι να παύσει να υποστηρίζει την σουνιτική τρομοκρατία, που δρα στην χώρα εδώ και έξι χρόνια και να αναγνωρίσει την σημερινή νόμιμη Κυβέρνηση της Συρίας, που αποδέχεται και στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του φιλειρηνικού τμήματος του συριακού λαού, και όχι τα παρακλάδια των τρομοκρατικών οργανώσεων, τους οποίους αυτή τη στιγμή η Γαλλία θεωρεί ότι εκπροσωπούν την Συρία και τον λαό της.