Ο Αρχιεπίσκοπος και το Ουκρανικό

Loading...


Του Γιώργου Παπαθανασόπουλου
Ο , κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, άφησε να εννοηθεί ότι θα φέρει εκτός Ημερησίας Διατάξεως στην Ιεραρχία το ζήτημα, την τελευταία ημέρα και μετά τις αρχιερατικές εκλογές.

Ουσιαστικά έτσι επιδιώκει να περάσει η αναγνώριση των σχισματικών της Ουκρανίας χωρίς συζήτηση και, επομένως, χωρίς εντάσεις.

Οι συμμετέχοντες στις εργασίες της Ιεραρχίας Μητροπολίτες γνωρίζουν το πώς εξελίσσεται η τελευταία ημέρα, με τις εκλογές. Θα παραθέσω το σχετικό σενάριο. Μακάρι να πέσω έξω. Κατά τη διαδικασία υπάρχει χαλαρότητα. Όταν αρχίζουν οι ψηφοφορίες οι περισσότεροι είναι όρθιοι, όταν δεν πηγαίνουν στην κάλπη μερικοί συζητούν σε «πηγαδάκια», άλλοι εξέρχονται της αιθούσης συνεδριάσεων και παίρνουν κάτι από το τραπέζι για να φάνε ή να πιουν, άλλοι βλέπουν τα σύγχρονα τηλέφωνά τους. Μερικοί, αφού ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες, βιάζονται να φύγουν για τις Επαρχίες τους, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα. Τα ξέρουν… Άλλοι περιμένουν για να συγχαρούν τους εκλεγμένους και να παρακολουθήσουν το εκ μέρους τους μικρό και μεγάλο μήνυμα.

Σε αυτή τη χαλαρότητα και στο πνεύμα πολλών Μητροπολιτών του «τελειώσαμε, πάμε να φύγουμε» όταν πει ο Αρχιεπίσκοπος να συζητηθεί το Ουκρανικό πολλοί, οι περισσότεροι του περιβάλλοντός του, θα φωνάξουν να μη συζητηθεί, αλλά να εξουσιοδοτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος… Ταυτόχρονα θα συνθηματολογήσουν ότι «είμαστε Έλληνες και επομένως με το Φανάρι». Κάποιοι θα αντιδράσουν ότι το θέμα είναι σοβαρότατο και πρέπει να συζητηθεί πριν παρθεί η απόφαση, οι φωνές των μεν και των δε θα ενταθούν και μέσα σε πανδαιμόνιο ο Αρχιεπίσκοπος θα πει το «Δι΄ ευχών…» και θα λήξουν έτσι οι εργασίες της Ιεραρχίας… Έτσι εν μέσω θορύβου και διαμαρτυριών το θέμα της κατά παράβαση κάθε εκκλησιαστικού και ηθικού Κανόνος αναγνώρισης των σχισματικών της Ουκρανίας θα περάσει θετικά για τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότατες γι’ Αυτήν. Περιγράφτηκαν σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, με τίτλο «Σε επικίνδυνο ατραπό η Εκκλησία της Ελλάδος» (3/5/2019, σελ. 1).

Διαβάστε εδώ:  "Οφειλόμενες εξηγήσεις" του Μητροπολίτη Κυθήρων για το Ουκρανικό και τους επικριτές του

Το επιχείρημα ότι οι Μητροπολίτες οφείλουν για το Ουκρανικό να σκεφθούν γεωπολιτικά και εθνοφυλετικά είναι απαράδεκτο. Επιδιώκεται η Ελλαδική Εκκλησία από πνευματική οδηγός προς σωτηρία, που ομολογεί την αλήθεια χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις, να μετατραπεί σε υποτελή κοσμικών ηγετών του κόσμου τούτου. Αυτοί κοιτάνε μόνο τα συμφέροντα τους και απλά θα Την χρησιμοποιήσουν. Πάντα ήσαν, είναι και θα είναι απέναντί Της. Θα είναι πολύ λυπηρό αν το πιο σοβαρό εκκλησιαστικό ζήτημα των τελευταίων αιώνων, όπως το σχίσμα στην Ορθοδοξία, δεν θα αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα και με αίσθημα εκκλησιαστικής ευθύνης από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.tilegrafima.gr