Μεγαλώνει η ανησυχία στην Ευρώπη για την προώθηση νέων στη Συρία – 16χρονη συνελήφθη στην Ολλανδία

Loading...


του Δημήτρη Πορφύρη -Για το «Αγιορείτικο Βήμα»

Μια έρευνα που πραγματοποίησε το ΚingCollege του Λονδίνου και δημοσιοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα αποκαλύπτει ότι 600 άτομα  προερχόμενα από 14 χώρες εκ των οποίων Αγγλία, Αυστρία, Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία προωθήθηκαν από Ευρωπαικό έδαφος για να πολεμήσουν στη Συρία.

Συνολικά 6.000 ξένοι τζιχαιστές πολεμούν ήδη στο πλευρό των αντικαθεστωτικών. Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι ότι η Νικόλ Μπόγκερς υπεύθυνη των αστυνομικών επιχειρήσεων στη Χάγη για στρατολόγηση και προώθηση ατόμων σε τρομοκρατικά γκρουπ στη Συρία δήλωσε στις 17.05.2013 στο Ολλανδικό nrc.nl  ότι η αστυνομία συνέλαβε  μια δεκαεξάχρονη που θα πήγαινε να πολεμήσει στη Συρία ενάντια στο καθεστώς του Άσσαντ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές  εκατό και πλέον ανέρχονται  τα άτομα ολλανδικής υπηκοότητας που ήδη πολεμούν στη Συρία.Σε δημοσίευμα της η LaLibre του Βελγίου αναφέρει την κοινή διακήρυξη των ιμάμηδων μαροκινής καταγωγής η οποία εκτιμά ότι από τους ογδόντα νέους βέλγους που έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία οι εικοσιπέντε είναι χριστιανικής προέλευσης που προσηλιτίστηκαν στο Ισλάμ.

Η πλειοψηφία των υπολοίπων καταγονται από το Μαρόκο. Σημειωτέον ότι Βελγίδα η MurielDegauque ήταν η πρώτη λευκή γυναίκα καμικάζι που ανατινάχθηκε στην Βαγδάτη τo 2005 με καταγωγή απο το Σαρλερουά και που διέμενε τα τελευταία χρόνια στο SaintGilles έναν από τους πιο γνωστούς  δήμους των Βρυξελλών. Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης υπολογίζουν σε 40 τα άτομα που εγκατέλειψαν την χώρα για να εμπλακούν στα πεδία των μαχών.Η πλειοψηφία τους είναι κάτοχοι γερμανικών διαβατηρίων.

Όπως δημοσιεύει ο Guardian 16.05.2013 o γερμανός υπουργός των Εσωτερικών HansPeterFriedrich υπολογίζει σε 700 τους ευρωπαίους τζιχαιστές στην Συρία και εξέφρασε την ανησυχία του για την ενδεχόμενη επιστροφή τους αφού τότε μπορούν να μετατραπούν σε εγχώριους τρομοκράτες και ασκεί πιέσεις για να ληφθούν μέτρα σε πανευρωπαικό επίπεδο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μιας τέτοιας εξέλιξης. Τον επόμενο μήνα προτίθεται να θέσει το ζήτημα σε Σύνοδο των ευρωπαικών κυβερνήσεων καλώντας σε μια απαγόρευση εισόδου για δυο χρόνια σε ευρωπαικό έδαφος αυτών των τζιχαιστών.