M.Καρχιμάκης στο Aγιορείτικο Βήμα: «Το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου είναι το ΄Αγιο Όρος»

Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη
Ο Γραμματέας του Εθν. Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο agioritikovima.gr

O γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου Μιχάλης Καρχιμάκης  ανοίγει τα χαρτιά του στο Αγιορείτικο Βήμα και μιλά για την Εκκλησία και το Άγιο Όρος.
Απορρίπτει τα όσα έχουν ειπωθεί περί αποσύνδεσης της μισθοδοσίας του κλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για φήμες, και αποκλείει τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας. Αναφερόμενος στο ΄Αγιο Όρος λέει ότι συνιστά το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου.

Το Άρθρο του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη στο Αγιορείτικο Βήμα

Στις προτεραιότητες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με το που ανέλαβε το κομβικό Υπουργείο Οικονομικών, πέρσι τον Ιούλιο, ήταν να δώσει το πιστοποιητικό του βαρυσήμαντου ρόλου που διαδραματίζει η Εκκλησία σε οποιαδήποτε κρίσιμη φάση της πατρίδας μας. Αυτό το έκανε με την ουσιαστική όσο και συμβολική του επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο.
Το ΠΑΣΟΚ, είναι το κόμμα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την Εκκλησία με τον δέοντα σεβασμό.

Αναγνωρίζουμε στην Εκκλησία, το ρόλο του αφέτη για προσπάθειες και αγώνες του λαού μας απέναντι σε οποιονδήποτε εθνικό κίνδυνο, οποιασδήποτε μορφής.
Στη δύσκολη αυτή φάση που διανύουμε, δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει την ουσιαστική συνεισφορά της και του Μακαριωτάτου, κ. Ιερωνύμου προσωπικά, για την ανακούφιση λαϊκών στρωμάτων, τα οποία δοκιμάζονται περισσότερο, σήμερα.
Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα ζήτημα που συζητείται κατά καιρούς.
Την δήθεν απειλή της μισθοδοσίας των κληρικών.
Είναι μία ακόμα ανακρίβεια. Δεν έχει τεθεί ούτε και πρόκειται να τεθεί, τουλάχιστον σε σοβαρή συζήτηση και όσο περνάει από χέρι μας, τέτοιο ζήτημα.
Ο αυριανός πρωθυπουργός-όπως ελπίζω-Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει ξεκαθαρίσει ότι η μισθοδοσία του κλήρου, είναι συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας και έχει δώσει προ πολλού τέλος στις φήμες ότι αυτή μπορεί να διακοπεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Θέλω, με την ευκαιρία, να υπογραμμίσω μία ουσιαστική διαφορά.
Άλλο διακριτότητα και άλλο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους.
Είμαστε υπέρμαχοι της διακριτότητας των δύο Θεσμών, αλλά δεν τίθεται ζήτημα ‘’διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους’’, με την έννοια που είθισται να λέγεται.
Είμαι βέβαιος, ότι ακριβώς έτσι βλέπει και το ζήτημα η ηγεσία της Εκκλησίας μας.

Ούτε επιθυμεί να της αποδίδονται θεσμικοί ρόλοι σχετιζόμενοι με την διακυβέρνηση, ούτε και εμείς από την πλευρά μας, ως ΠΑΣΟΚ, δεχόμαστε να απαλλοτριωθεί η ιστορική σημασία και ο εν δυνάμει πρωταγωνιστικός της ρόλος, σε κορυφαίες και κρίσιμες φάσεις της πορείας του Έθνους μας.
Απευθυνόμενος στο ενδιαφέρον site σας, που καθημερινώς μας ταξιδεύει σε μια σαφώς ομορφότερη πραγματικότητα, από την δική μας ανταριασμένη καθημερινότητα, θέλω να πω με δυο λέξεις αυτό που αντιπροσωπεύει το Όρος για μένα και όπως πιστεύω για τους περισσότερους Έλληνες.

Αισθάνομαι ότι κάπου εκεί στα Βόρεια, υπάρχει μια ηλιόλουστη αυλή, όπου ο αντρικός πληθυσμός μπορεί όποτε θελήσει να βρίσκει τη γαλήνη του, προαυλιζόμενος από την ‘’φυλακή’’ των κοσμικών προβλημάτων του.
Παράλληλα, συνιστά το μεγαλύτερο ‘’θησαυροφυλάκιο’’ του κόσμου, αφού εκεί φιλοξενούνται τα ιερότερα χριστιανικά, αλλά και ιστορικά κειμήλια, της διαδρομής το ανθρώπου μέχρι σήμερα.

Η δισκελής αυτή ιδιότητα από μόνη της, δίνει σ’ εμάς όλους την σαφή επιταγή της διατήρησης στη συνείδησής μας, του Αγίου Όρους, ως αυτοδιοίκητη οντότητα, μέσα στην καρδιά του Ελληνικού Κράτους.tilegrafima.gr