Κυθήρων Σεραφείμ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για Ουκρανικό: “Αναμένω απόφαση για τη σύγκληση της Ιεραρχίας”

Γιώργος Νταλιάρης
Loading...


Την αγωνία του για την Ορθοδοξία και την ενότητα των Εκκλησιών εκφράζει ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις με αφορμή την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε χθες τη διακοπή κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την κρίση να βαθαίνει. Τόσο το Φανάρι όσο και η Μόσχα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα προχώρησαν σε ενημέρωση των Εκκλησιών σε σχέση με το ζήτημα της Ουκρανίας και ορισμένοι Προκαθήμενοι έχουν γνωστοποιήσει τις θέσεις τους δημόσια.

Η Εκκλησία της Ελλάδος διατηρώντας μια πιο μετριοπαθή στάση, κρατά κλειστά τα χαρτιά της και επιδιώκει με κινήσεις που δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα, να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα παίρνει θέση στο ζήτημα που έχει προκύψει στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μετά τις προ μηνός δηλώσεις του στις οποίες ζητούσε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ανακόψει τις κινήσεις του για αναγνώριση των σχισματικών, επανήλθε με επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο και προτείνει την σύγκληση της Ιεραρχίας για το θέμα της Ουκρανίας.

Ο Ιεράρχης μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για την κίνησή του αυτή σχολίασε: “Είναι ένα σημαντικότατο θέμα για την Ορθοδοξία. Στην πρόσφατη Ιεραρχία δε συζητήθηκε. Κάναμε μια συζήτηση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο λίγες ημέρες μετά, καθότι είμαι μέλος της τρέχουσας ΔΙΣ, και διαβάσαμε και επιστολή του Μητροπολίτη Ονούφριου, συμφωνώντας πως είναι μεγάλο θέμα. Καλό θα ήταν να συζητηθεί και στην Ιεραρχία και να αποφασίσουμε. Αναμένω την απόφαση για τη σύγκλισή της”.

Αναφερόμενος για την κρίση που έχει ξεσπάσει και κορυφώθηκε χθες με τη διακοπή κοινωνίας, ο Μητροπολίτης Κυθήρων τονίζει: “Αγωνιούμε και προσευχόμαστε να επανέλθει η ηρεμία. Η Ορθοδοξία χρειάζεται ενότητα και μετάνοια. Η ενότητα είναι απαραίτητη. Βλέπουμε αυτή την περίοδο χάσμα των ελληνόφωνων Εκκλησιών από τις σλαβόφωνες”.

Τέλος, για το αν συμφωνεί με την επιστροφή στην κανονικότητα των σχισματικών της Ουκρανίας ο Μητροπολίτης Κυθήρων σχολίασε: “Ο τρόπος είναι η μετάνοια. Με μια επιστολή και με χαρτιά δε γίνεται η αναγνώριση ούτε η συγχώρεση. Χρειάζεται πραγματική μετάνοια”.

Ο ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΟΥΚ… by on Scribd

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr