Καλαμαριάς Ιουστίνος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Λύση χωρίς το όνομα Μακεδονία»

Γιώργος Νταλιάρης
Loading...


Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η απόλυτη εθνική προτεραιότητα και τις ημέρες αυτές έχει επανέλθει στην επικαιρότητα αφού υπάρχουν ζυμώσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τις εξελίξεις ενώ και οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένουν τις κινήσεις.

Ενας από τους Ποιμενάρχες με ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, λόγω και της καταγωγής του, είναι ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος που μέσα από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μεταφέρει την άποψή του.

Ο Σεβασμιώτατος έχει ξεκάθαρη γνώμη για το θέμα της ονομασίας και την καταθέτει: «Θέλω να πιστεύω ότι η λύση δε θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία. Είναι κοινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών όταν είχε τεθεί το θέμα των προτεινόμενων ονομάτων (σ.σ. στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992). Αυτό θέλει και ο ελληνικό λαός που δε διαπραγματεύεται τα εθνικά του δίκαια και την ιστορία του».

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα προς τα Σκόπια και τις κινήσεις τους: «Τα συμφέρον των Σκοπίων περνά από την Ελλάδα και όχι από άλλες βαλκανικές χώρες».

Διαβάστε εδώ:  Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα

Ο Μητροπολίτης Ιουστίνος είναι σαφής και για το θέμα ενός δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως μια τέτοια απόφαση ανήκει στην Πολιτεία, και προσθέτει: «Εμείς ως Εκκλησία έχουμε άμεση σχέση με το λαό. Είμαστε κομμάτι του λαού και οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα εθνικά μας δίκαια. Καλό θα είναι ο πολιτικός κόσμος να σκεφτεί πολύ καλά το θέμα. Είναι μεγάλη πολυτέλεια ένας εθνικός διχασμός».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τέλος, αναφέρεται στη διεξαγωγή συλλαλητηρίου στην Θεσσαλονίκη και τονίζει: «Αυτό που θα γίνει, θα πρέπει να είναι κάτι οργανωμένο, συντονισμένο και να αντιπροσωπεύει την πόλη και την πατρίδα. Ως Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος θα είναι αυτή που θα δώσει την συγκατάθεσή της για να συμμετάσχουμε».tilegrafima.gr