Ισλαμικό Κράτος: Δεν απαγάγαμε τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ αποκαλύπτει – Πού βρίσκονται οι απαχθέντες Μητροπολίτες της Συρίας;
Η σημαντικότερη εξέλιξη στο δράμα των μέχρι τώρα αγνοούμενων δύο Μητροπολιτών Χαλεπίου Παύλου, αδελφού του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, και Συροϊακωβίτη Ιωάννη σημειώθηκε αυτές τις ημέρες.

Συγκεκριμένα η Χεζμπολλάχ και ο Συριακός Στρατός είχαν παγιδεύσει 300 τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στο όρος Καλαμούν, στα σύνορα Λιβάνου και Συρίας.
Μπροστά στον κίνδυνο πλήρους εξολόθρευσης, οι τρομοκράτες αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν.

Η συμφωνία περιλάμβανε την αποχώρηση 300 τρομοκρατών με τις οικογένειές τους, δηλαδή συνολικά 600 ατόμων, στην περιοχή του Ντέιρ-εζ-Ζορ και την παράδοση απο το ISIS των σωμάτων 8 Λιβανέζων στρατιωτών, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί και εκτελεστεί από τους τζιχαντιστές το 2014, σε επίθεσή τους στην πόλη Αρσάλ. Επίσης την παράδοση ενός αιχμάλωτου στρατιώτη της Χεζμπολλάχ.

Τις διαπραγματεύσεις διεύθυνε ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών του Λιβάνου στρατηγός Αμπάς Ιμπραχίμ.
Όταν ο Αμπάς ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την τύχη των δύο επισκόπων, καθώς και του φωτογράφου Samir Kassab, που επίσης είχε απαχθεί, δήλωσε:
«Περιλήφθηκαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, αλλά το Ισλαμικό Κράτος μας διαβεβαίωσε ότι δεν τους απήγαγε και δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτούς.
» Τώρα επανεξετάζουμε τον φάκελλό τους από την αρχή για να καθορίσουμε την πλευρά που τους απήγαγε. Πιστεύω ότι το Ισλαμικό Κράτος λέει αλλήθεια, γιατί βρίσκεται υπό κατάρρευση και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν υπό πίεση, επομένως δεν μπορεί να κρύψει τίποτα».

Διαβάστε εδώ:  Συρία: 200 τζιχαντιστές νεκροί απο ρωσικούς βομβαρδισμούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Η είδηση αυτή δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς μεταδόθηκε από το έγκυρο αραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Arab News.
Είναι επίσης γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είχε κανένα συμφέρον να κρύψει την αλήθεια για τους απαχθέντες Μητροπολίτες, εάν τους είχε κρατήσει ή εκτελέσει αυτό, διότι η συμφωνία ήταν πολύ ευνοϊκή για αυτό, καθώς θα παρέδιδε τους δύο Μητροπολίτες, ζωντανούς ή νεκρούς, με αντάλλαγμα την σωτηρία 300 μαχητών του από βέβαιο θάνατο.
Το γεγονός αυτό οδηγεί πλέον στο σχεδόν βέβαιο συμπέρασμα ότι οι δύο Μητροπολίτες έχουν απαχθεί από την Αλ-Κάιντα, η οποία τους κράτησε ή τους εκτέλεσε στην περιοχή του Ίντλεμπ.
Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνεται από δύο αναμφισβήτητα γεγονότα: α) οι Μητροπολίτες είχαν απαχθεί κοντά στο Ίντλεμπ, β) στο μήνυμα που ο Μητροπολίτης Παύλος πρόλαβε να στείλει από το κινητό του σε Λιβανέζο που έμενε στην Αθήνα έγραψε ότι «μας απήγαγε η Αλ-Κάιντα και πάμε προς την Τουρκία».

Εκτός από την περιοχή του Ίντλεμπ, όπως και αυτήν του Ντέιρ εζ Ζόρ, δεν υπάρχει άλλη εκτεταμένη περιοχή που να κρατείται από Ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν διαπράξει την απαγωγή.
Ταυτόχρονα με την είδηση αυτήν μειώνονται και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι δύο Μητροπολίτες, καθώς η μεγάλη ελπίδα ήταν να κρατιούνται αιχμάλωτοι στις φυλακές του Ισλαμικού Κράτους.

Η περιοχή του Ίντλεμπ θα αργήσει ακόμη να απελευθερωθεί, καθώς θα χρειαστεί να γίνει μία καλά οργανωμένη επιχείρηση, που ακόμη δεν έχει ετοιμαστεί.
Μετά από αυτήν, πολύ πιθανόν να μάθουμε και την τύχη τους. Μέχρι τότε θα πρέπει να περιμένουμε κάποιους μήνες τουλάχιστον.
Σε κάθε περίπτωση ενα είναι βέβαιο:
Ο Μητροπολίτης Παύλος, εάν είναι νεκρός, θα επιστρέψει ως ιερομάρτυρας, εάν είναι ζωντανός, θα επιστρέψει ως ομολογητής.