ΙΕΡΑΡΧΙΑ: Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αθήνα.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το σημαντικό αυτό τριήμερο εκκλησιαστικό γεγονός θα διεξαχθεί στο Συνοδικό Μέγαρο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη και θα έχει στην ατζέντα του κρίσιμα διοικητικά, πνευματικά και θεσμικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η εκλογή νέου Μητροπολίτη στη χηρεύουσα Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης και η εκλογή Βοηθών Επισκόπων.
Πανηγυρική έναρξη με Θεία Λειτουργία
Η πρώτη ημέρα της Συνόδου, στις 7 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με ιερουργό τον νεότερο στη τάξη Μητροπολίτη, τον Σεβασμιώτατο Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο. Θα ακολουθήσει η έναρξη της συνεδρίασης στο Μεγάλο Συνοδικό, με την προσφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και την αντιφώνηση του πρώτου τη τάξει Ιεράρχη.
Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2024-2025, με εισηγήσεις από τους προέδρους τους, καθώς και η συζήτηση και ψήφιση Κανονισμών. Θα γίνει, επίσης, η συμπλήρωση του Καταλόγου των Εκλογίμων προς Αρχιερατεία, διαδικασία ιδιαίτερης σημασίας για την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς αφορά στην προετοιμασία των επόμενων εκλογών.
Διπλή θεματολογία την δεύτερη ημέρα – από την παράδοση στην τεχνητή νοημοσύνη
Η δεύτερη ημέρα (8 Οκτωβρίου) θα είναι αφιερωμένη στις θεολογικές και πνευματικές εισηγήσεις. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος θα αναπτύξει το θέμα: «Οἱ ρασοφόροι Μοναχοί στήν παράδοση καί τή ζωή τῆς Ἐκκλησίας», μια θεματική που επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο των μοναχικών αδελφοτήτων στη σύγχρονη πνευματική ζωή και διοίκηση της Εκκλησίας.
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής θα παρουσιάσει την εισήγηση: «Τεχνητή ευφυΐα – Η Εκκλησία μπροστά στην αναδυόμενη νέα ανθρωπολογία». Η τοποθέτηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει ενδιαφέρον στον εκκλησιαστικό και ακαδημαϊκό κόσμο, καθώς προσεγγίζει τις ηθικές, πνευματικές και θεολογικές προκλήσεις που εγείρει η τεχνητή νοημοσύνη στην Ορθόδοξη θεολογία.
Ημέρα κρίσιμων εκλογών – Ποιοι αναμένεται να αναδειχθούν
Η κορύφωση των εργασιών της Ιεραρχίας θα έρθει την τρίτη ημέρα, στις 9 Οκτωβρίου, με την πραγματοποίηση εκλογών για τη συμπλήρωση της χηρευούσης Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Η εν λόγω Μητρόπολη, με το βαρύ εθνικό και πνευματικό της αποτύπωμα, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η διαδοχή του μακαριστού Μητροπολίτη Ανδρέα αποτελεί ζήτημα υψηλής εκκλησιαστικής σημασίας.
Παράλληλα, θα διεξαχθεί η καθιερωμένη πλέον εκλογή Βοηθών Επισκόπων οι οποίοι καλούνται να ενισχύσουν το έργο των Μητροπολιτών σε μεγάλα διοικητικά σχήματα. Η διαδικασία αυτή, που προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, συντελεί στη διεύρυνση του έργου της ποιμαντικής διακονίας, καθώς πολλοί Μητροπολίτες λόγω ηλικίας ή φόρτου εργασίας ζητούν έμπειρους κληρικούς ως βοηθούς.
Ποιοι αναφέρονται ως φαβορί
Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr, για την Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως έχουν αναφερθεί δύο ονόματα ως επικρατέστερα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Από την άλλη πλευρά, για τη θέση Βοηθών Επισκόπων ακούγονται νέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων κληρικοί που έχουν υπηρετήσει σε θέσεις Πρωτοσυγκέλλων ή Γενικών Αρχιερατικών Επιτρόπων, αλλά και νεότεροι με σπουδές στο εξωτερικό και εμπειρία σε διεθνείς διαχριστιανικούς διαλόγους.
Μήνυμα σταθερότητας εν μέσω αλλαγών
Η ετήσια σύγκληση της Ιεραρχίας αποτελεί πάντα γεγονός σταθμό για την Εκκλησία της Ελλάδος. Η φετινή Ιεραρχία όμως αποκτά επιπλέον βαρύτητα, όχι μόνο λόγω των εκλογών αλλά και λόγω των θεματικών που αγγίζουν τον πυρήνα της σύγχρονης σχέσης Εκκλησίας – Κοινωνίας. Σε μια περίοδο θεσμικών μεταβολών, ψηφιακών μετασχηματισμών και πνευματικής αναζήτησης, η Ιεραρχία του Οκτωβρίου καλείται να αποδείξει ότι η Εκκλησία μπορεί να πορεύεται με πίστη στην παράδοση αλλά και με ευθύνη απέναντι στις νέες προκλήσεις.
Η συνάντηση των Ιεραρχών, πέρα από τον τυπικό και κανονικό της χαρακτήρα, αποτελεί και πνευματική ανανέωση του σώματος της Εκκλησίας, σε μια περίοδο που οι προκλήσεις είναι υπαρξιακές, θεσμικές και βαθιά κοινωνικές.