Η επιστολή του σχισματικού «Πατριάρχη Ουκρανίας» Φιλαρέτου προς το Πατριαρχείο Ρωσίας (φωτο)

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Αποκλειστικά στο Βήμα Ορθοδοξίας-Το Βήμα Ορθοδοξίας, παρακολουθώντας από κοντά όλα τα μεγάλα εκκλησιαστικά γεγονότα, δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα την επιστολή, που απεύθυνε στις 16 Νοεμβρίου 2017, προς τον Πατριάρχη Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο και την Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας, ο «Πατριάρχης» της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας Φιλάρετος, ζητώντας του την άρση του αναθέματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή δεν υπάρχει καθόλου το λογότυπο της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», ενώ ο Φιλάρετος υπογράφει ιδιοχείρως χωρίς κανέναν τίτλο, μόνο ως Φιλάρετος. Διαβάστε την επιστολή και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:

«Τω Προκαθημένω της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας
Πατριάρχη Μόσχας και Πάντων των Ρώσων Κυρίλλω,
Τη Συνόδω της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας
Αγιώτατε!
Αδελφοί εν Χριστώ!

Οι Γραφές μας διδάσκουν: «μηδενί κακόν αντί κακού αποδιδόντες. Προνοούμενοι καλά ενώπιον πάντων ανθρώπων· ει δυνατόν, το εξ υμών μετά πάντων ανθρώπων ειρηνεύοντες» (Ρωμ. 12, 17-18). Και ο ίδιος ο Σωτήρ λέγει: «εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις» (Ιω. 13, 35).

Επιθυμώντας να παύσουν οι διαιρέσεις και τα σχίσματα μεταξύ των Ορθοδόξων χριστιανών, να αποκατασταθεί η ευχαριστιακή και προσευχητική κοινωνία, όπως θα άρμοζε στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, χάριν της εντεταλμένης από Θεού ειρήνης μεταξύ των ομοδόξων Ορθοδόξων χριστιανών και καταλλαγής μεταξύ των λαών, απευθύνομαι σε Εσάς, κάνοντας έκκληση να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, με τις οποίες θα δοθεί τέλος στην υφισταμένη αντιπαράθεση. Δηλαδή να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί επιβολής επιτιμίων και αφορισμών, οι οποίες εμποδίζουν τα προαναφερθέντα.

Διαβάστε εδώ:  Κατέρρευσαν οι ελπίδες για διάλογο μεταξύ σχισματικών Κιέβου και Μόσχας;

Εκφράζω την ελπίδα ότι περαιτέρω αυτό θα γίνει δεκτό και όλες οι άλλες αποφάσεις, που επακολουθούν από αυτό και είναι απαραίτητες για το καλό της Ορθοδοξίας.
Τα προηγούμενα έτη πολλές θλίψεις και συγκρούσεις αμαύρωσαν τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων στις χώρες μας. Ευχόμαστε ότι πλησιάζει η ημέρα, κατά την οποία, κατά τον λόγο της Εορτής του Πάσχα, «αλλήλους περιπτυξώμεθα· είπωμεν: “Αδελφοί!” και τοις μισούσιν υμάς, συγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει». Και εγώ, ως αδελφός και συλλειτουργός Σας, ζητώ συγνώμη για όσα ήμαρτον με λόγο, με έργο και με όλες μου τις αισθήσεις και επίσης από καρδιάς ειλικρινά συγχωρώ όλους.

Μετά της εν Χριστώ αγάπης
Φιλάρετος (ιδιόχειρη υπογραφή)
16 Νοεμβρίου 2017
πόλη Κίεβο».