Υπό του Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου – Προς το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΙΒΗΡΙΤΗΣ: Η ιστορική και θαυμαστή πόλις της Ναούσης, η αρχαία πόλις Κιτίου, η κοιτίς των μεγάλων Βασιλέων της Μακεδονίας, τιμά εξόχως τον πρώτον Βασιλέα και Αυτοκράτορα των Ελλήνων Μέγαν Αλέξανδρον κατά το τρέχον σημειολογικόν έτος από του θανάτου του (323 π.Χ.-2023 μ.Χ.).
Πρωτοπόρος εις την αποδιδομένην τιμήν εις τον ένδοξον αρχαίον πρόγονον των Ελλήνων είναι η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, διά του οικείου Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος προς τιμήν του Μεγάλου Στρατηλάτου αφιέρωσε και το Ημερολόγιον του 2023.
Με την ευλογίαν του οικείου Ιεράρχου, το εν Ελλάδι αειθαλές Σωματείον «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» πραγματοποιεί ξεχωριστήν εκδήλωσιν την Κυριακήν 18 Ιουνίου εις το Μητροπολιτικόν Κέντρον Πολιτισμού «Παντανάσσης» έναντι του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης (ώραν11 π.μ.) με προσκεκλημένον τον Γέροντα Μάξιμον Ιβηρίτην, ο οποίος θα εκφωνήση επίκαιρον επετειακόν λόγον με θέμα: «Αλεξανδρινά αποτυπώματα εις τον Άθωνα».
Η εκδήλωσις είναι εντεταγμένη εις το πρόγραμμα των ΚΘ ́Παυλείων της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως και έχει ιδιαίτερον πνευματικόν και πολιτιστικόν ενδιαφέρον. Ως γνωστόν, ο Άθως ήτο το δεύτερον Ιερόν όρος των Μακεδόνων μετά τον Όλυμπον· ο δε Μέγας Αλέξανδρος συνεδέετο με το μέγα και περιώνυμον τούτο όρος, όπως και ο Σταγειρίτης διδάσκαλός τουΑριστοτέλης.
Η Ελλάς και ο σύμπας κόσμος καυχώνται διά τον Μέγαν Αλέξανδρον, καθότι από την πολιτιστικήν και καλλιτεχνικήν αναλαμπήν του «Χρυσού Αιώνος» η χώρα μας ωδηγήθη εις την πολιτικήν ενότητα του Ελληνισμού υπό το σκήπτρον της Μακεδονικής Ηγεμονίας, και με την ορμητικήν πορείαν του Μεγάλου Αλεξάνδρου εσάρωσε τους παρηκμασμένους πολιτισμούς της Ανατολής.
Το Ελληνικόν πνεύμα, ώριμον πλέον, κατόπιν των καταπληκτικών θριάμβων του Μακεδόνος Στρατηλάτου εσκόρπισε την λάμψιν του εις τον απέραντον Ασιατικόν χώρον, όπου εσμίλευσε μίαν νέαν άνθησιν των Γραμμάτων και της Τέχνης εις τους γεγηρασμένους Ανατολικούς πολιτισμούς· με βασικόν δε σημείον εξορμήσεως την θαυμαστήν πόλιν Αλεξάνδρειαν της Αιγύπτου, ο Ελληνισμός κατέκτησε και αυτήν την μετέπειτα αγέρωχον κοσμοκράτειραν Ρώμην, καθότι δίχως τα φώτα του Ελληνικού Πολιτισμού, τι θα ήσαν οι Ρωμαίοι;
Αλλά και η Πόλις των ονείρων και των θρύλων, η Βασιλίς των πόλεων ΚΠολις, ήτις ενεθρονίσθη εις την Βυζαντίδα παρυφήν του Βοσπόρου επί χίλια ολόκληρα έτη και εδημιούργησε μίαν πνευματικήν εστίαν με το όνομα Βυζαντινός Πολιτισμός με πρωτοπόρον τον Μέγαν Κωνσταντίνον, εις τον Μέγαν Αλέξανδρον και τον πατέρα του Φίλιππον Β ́ οφείλει την απαρχήν των εγκαινίων της· ο δε Μέγας Αλέξανδρος είναι πρώτος εκείνος, όστις διέδωσε πορρωτάτω εις την Ανατολήν και την Ελληνικήν γλώσσαν, ήτις εκρίθη από Θεού το καταλληλότατον όργανον προς διάδοσιν του Χριστιανισμού.
Αιώνιον πνευματικόν και ιστορικόν σύμβολον του Ελληνισμού από της αρχαιότητος μέχρι σήμερον αποτελεί δίχως άλλο η χερσόνησος της Μακεδονίας, η του όρους Άθω καλουμένη, η στενώς συνδεδεμένη καθώς
ελέχθη μετά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αυτό δε το περίβλεπτον όρος του Άθω εσεβάσθη ο Μέγας Στρατηλάτης των Ελλήνων Αλέξανδρος Γ ́, διά να καταστή μετέπειτα «κλήρος και περιβόλαιον και παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτηρίας των θελόντων σωθήναι, αλλά και προσφυγή και καταφύγιον και λιμήν ατάραχος της μετανοίας των πεφορτισμένων εν πολλαίς αμαρτίαις», συμφώνως με την φωνήν του Κυρίου προς την Θεοτόκον, ότε η ιδία αφίχθη σωματικώς εις τον Άθω προς εκχριστιανισμόν των ενταύθα ειδωλολατρών κατοίκων, κατά τας αρχαίας γραπτάς τε και προφορικάς παραδόσεις.