Εμπόλεμη ζώνη το ουκρανικό – Στα … μαχαίρια δυο Πατριάρχες – ΣΧΙΣΜΑ 2020

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη
Η επικείμενη Σύναξη Ορθοδόξων Προκαθημένων στην Ιορδανία προς τα τέλη Φεβρουαρίου για το Αυτοκέφαλο, άναψε το φιτίλι για την διαφαινόμενη οριστική ρήξη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων .

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ , το Φανάρι δεν επρόκειτο να αποδεχθεί την αντικανονική κίνηση, όπως λένε οι ίδιοι , του Πατριάρχη Θεόφιλου, και ξεκαθαρίζουν τη στάση τους δίνοντας το μήνυμα ότι προμηνύονται εξελίξεις …

Την ίδια ώρα τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας και οι , Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας – Σλοβακίας), δεν έχουν αναγνωρίσει την ουκρανική Αυτοκεφαλία .

Πάντως, η πρωτοβουλία βρίσκει αρκετούς συμμάχους στα Πατριαρχεία, Αντιοχείας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας και τις Εκκλησίες, Αλβανίας, Τσεχίας και Πολωνίας .

Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί περισσότερο τις σχέσεις – Θεόφιλου με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να καλεί τον Ιεροσολύμων να περιοριστεί στα καθήκοντα του …

Διαβάστε εδώ:  Επέτειος ενός χρόνου από την χορήγηση της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας

Εν τω μεταξύ η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ τους και η αποστολή στη Δαμασκό αντιπροσώπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, έριξε λάδι στη φωτιά που όπως φαίνεται θα εξελιχθεί σε πυρκαγιά …!

Από την πλευρά του Πατριαρχείου των Αγίων Τόπων επιμένουν ότι δεν πρόκειται παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την πολιτική και εκκλησιαστική εξουσία να κάνουν πίσω καθώς όπως είπε Ιεράρχης του στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ «η Αυτοκεφαλία εδόθη με διαδικασίες που δεν αρμόζουν σε Εκκλησία και εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε . Δεν υπήρξε σύγκληση όλων των Προκαθημένων και τα πρόσωπα που επιλέγησαν για να υπηρετήσουν το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία δεν είναι φερέγγυα».

«Μας κατηγορούν ότι είμαστε με τους Ρώσους . Εμείς τους απαντάμε ότι βαδίζουμε με την Κανονικότητα και με αυτή θα πορευθούμε …».

Εν κατακλείδι, το χάσμα μεταξύ Βαρθολομαίου – Θεοφίλου για το ουκρανικό θα διευρύνει το σχίσμα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας αφού  αρκετές  αναμένεται να δώσουν παρών στην Πανορθόδοξη αμφισβητώντας ουσιαστικά την Πρωτοκαθεδρία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως .tilegrafima.gr