Αρχηγός της Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Ο Ερντογάν είναι ο Φαραώ και εγώ ο Μωυσής του!

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Στοιχεία από την χριστιανική παράδοση στον αντιπολευτικό αγώνα της Τουρκίας
Ιδιαιτερη εξοικείωση με την χριστιανική παράδοση δείχνει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αντιπολιτευόμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την «πορεία δικαιοσύνης», που οργάνωσε το κόμμα του από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, είπε χαρακτηριστικά: «για κάθε Φαραώ υπάρχει ένας Μωυσής».

Η δήλωση αυτή έγινε όταν ο «Φαραώ» Ερντογάν εισηγήθηκε νομικές ενέργειες κατά της πορείας.
«Θέλουν να μας απειλήσουν με το δικαστικό σώμα, καλώντας τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Γνωρίζουμε πολύ καλά τί Πραξικοπηματίες έχουν υπάρξει σε αυτή τη χώρα. Γνωρίζουμε τι έκαναν όλοι στη δεκαετία του 1970, τη δεκαετία του ’80 και το 2017 … Τώρα ασκούν κριτική, αλλά δεν μπορούν να πουν: “Έχουμε δικαιοσύνη στη χώρα μας. Γιατί κάνετε πορεία;” Επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου στους δημοσιογράφους στην περιοχή Kahramankazan της Άγκυρας, την τέταρτη ημέρα της πορείας διαμαρτυρίας του κόμματός του στις 18 Ιουνίου.

«Προηγουμένως έθεσα μια ερώτηση [στον Ερντογάν]: “Τι σου θυμίζει η έννοια της τιμής; Τι σημασία έχει αυτή η έννοια για σένα;”. Η ερώτηση που έθεσα ήταν πολύ εύκολη και συνηθισμένη, αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Πες μας και μπορούμε να μάθουμε. Αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση. Θέλω να του υπενθυμίσω το γεγονός ότι υπάρχει ένας Μωυσής για κάθε Φαραώ. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσει», είπε.

Διαβάστε εδώ:  Τουρκία: Ο Ερντογάν απειλεί την «πορεία για τη Δικαιοσύνη»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μωυσής θεωρείται προφήτης και στο Ισλάμ, αλλά η παρομοίωση του Κιλιτσντάρογλου δείχνει γνώση της ιστορίας του, όπως είναι γνωστή στη χριστιανική παράδοση.

Σε ομιλία του σε μια γενική συνεδρίαση της Τουρκικής Ένωσης Εξαγωγέων (TİM) στις 17 Ιουνίου, ο Ερντογάν είπε ότι το CHP κινδύνευε να είναι ένα «στοιχείο καταπίεσης» και επεσήμανε τη δυνατότητα μελλοντικών δικαστικών διαδικασιών.

Ο επικεφαλής του CHP Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε την πορεία του από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του αντιπροέδρου του CHP Enis Berberoğlu, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης για «διαρροή κρατικών απορρήτων» στην υπόθεση των φορτηγών της MIT, που βρέθηκαν φορτωμένα με όπλα, με προορισμό τους τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα στην Συρία.

O Κιλιτσντάρογλου πρόκειται να περπατήσει πάνω από 24 ημέρες από την πρωτεύουσα Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, σε απόσταση περίπου 450 χλμ., για να φτάσει στη φυλακή της πόλης Maltepe, όπου κρατείται ο Berberoğlu. ο Πρόεδρος του CHP συμμετέχει στην πορεία περπατώντας και σταματά σε διάφορες τοποθεσίες στο δρόμο, συνοδευόμενος από χιλιάδες υποστηρικτών του, μέλη της οικογένειάς του, βουλευτές και μέλη του CHP.