Αλεξάνδρα Σαγρή στο Αγιορείτικο Βήμα:«Η Πολιτεία είναι ανάγκη να συνεπικουρεί στο έργο του Αγίου Όρους»

Του Γιώργου Θεοχάρη
Το Αγιο Όρος συνιστά προίκα για την Ελλάδα-Απέκλεισε τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας
Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η καταβολή μισθών και συντάξεων των κληρικών από το κράτος, διαβεβαιώνει μέσα από το agioritikovima.gr η υποψήφια βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Β’ εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών) κ. Αλεξάνδρα Σαγρή και αναφέρεται στις θέσεις της παράταξής της για τα Αγιορείτικα και μείζονα εκκλησιαστικά ζητήματα.

Τάσσεται υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας του αυτοδιοίκητου του Αγίου Όρους, επισημαίνοντας ότι, πρέπει να αμβλυνθούν οι όποιες διαφορές μεταξύ Πολιτείας και Αγίου όρους.

Αναλυτικά το άρθρο της κ. Αλεξάνδρας Σαγρή στο Αγιορείτικο Βήμα:

«Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία η Εκκλησία μας, όπως και σε κάθε δύσκολη εθνικά φάση, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την ανακούφιση της κοινωνίας και των ανθρώπων που δοκιμάζονται.

Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, η Ορθόδοξη Εκκλησία διατρανώνει με τη στάση της μία ιστορική πραγματικότητα. Ότι ήταν και είναι η ομπρέλα οποιωνδήποτε δράσεων, προσπαθειών και αγώνων κοινωνικής άμυνας εκ μέρους του Ελληνικού κράτους και των Ελλήνων πολιτών, απέναντι σε δυσκολίες και κινδύνους που ταλανίζουν και απειλούν αντίστοιχα το λαό μας.

Θα θυμίσω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις προτεραιότητές του, αφότου ανέλαβε πέρσι τέτοια εποχή το κομβικής σημασίας Υπουργείο Οικονομικών, ήταν να συναντήσει τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο σε μια συμβολική όσο και ουσιαστική έκφραση για το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της Εκκλησίας μας.

Θυμίζω, επίσης, ότι εκείνες τις μέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση η καταβολή μισθών και συντάξεων των κληρικών από το κράτος.

Κι εδώ θέλω να τονίσω ότι το ζήτημα αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τη λογική των διακριτών ρόλων που πρέπει να διέπουν τη συνύπαρξη και την αλληλοστήριξη Εκκλησίας και Κράτους.

Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Η διακριτότητα των ρόλων των δύο κορυφαίων θεσμών, δεν αίρει την αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας για οικονομική, συνταξιοδοτική και ιατροφαρμακευτική διασφάλιση των λειτουργών της Εκκλησίας.
Και αυτό δεν το βλέπω μόνο ως μία θεσμική υποχρέωση, που έτσι κι αλλιώς είναι, αλλά και ως ένα ηθικό καθήκον της Πολιτείας, απέναντι στους ανθρώπους που αφιερώνουν χρόνο και καταβάλουν μόχθο για την πνευματική διακονία των περισσότερων Ελλήνων.

Θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται να τονίσω την βαθιά μου προσωπική πεποίθηση αλλά και άποψη του κόμματός μου για την απρόσκοπτη διατήρηση του αυτοδιοίκητου του Αγίου Όρους και του αδιατάρακτου της ύπαρξης και λειτουργίας του.

Το Άγιο Όρος συνιστά μια πραγματική προίκα, τόσο για την Εκκλησία μας όσο και για την Ελλάδα

Το έργο, η λειτουργία και τα ύψιστης χριστιανικής, αλλά και ιστορικής αξίας κειμήλιά του, αποτελούν στο πέρασμα των αιώνων, αντικείμενο ευλαβικής και αδιάκοπης προστασίας εκ μέρους του ελληνικού κράτους και μ’ αυτό το δεδομένο είναι υποχρεωμένη να κινείται οποιαδήποτε ηγεσία αυτού του κράτους.

Η Πολιτεία είναι ανάγκη να συνεπικουρεί στην τεράστια αποστολή του κορυφαίου αυτού πνευματικού και θρησκευτικού κυττάρου της κοινωνίας μας, της χώρας μας και των ανθρώπων της.

Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να επιτευχθεί πολύ σύντομα άρση των όποιων προσχωμάτων, έχουν μπλοκάρει τη διοχέτευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ανάγκες της αναστύλωσης και των όποιων βελτιωτικών οικοδομικών έργων πρέπει να γίνουν στο Περιβόλι της Παναγιάς.

Και γι’ αυτό ακριβώς είναι επιβεβλημένο, να αμβλυνθούν το συντομότερο, οι όποιες διαφορές και να αρθούν οι όποιες εντάσεις μεταξύ Πολιτείας και Αγίου Όρους, που είτε έχουν ουσιαστική βάση είτε όχι, έχουν όμως καταχωρηθεί στη συνείδηση του πιστού και του πολίτη.

Εκπαιδευτικό κόσμημα η Αθωνιάδα ακαδημία

Θα ‘θελα, τελειώνοντας, ως εκπαιδευτικός να αναφερθώ στο ιστορικό εκπαιδευτικό κόσμημα της Αθωνιάδας Σχολής, που ομολογουμένως, οι πολιτικοί-και εφόσον φιλοδοξώ να αποκτήσω κι εγώ αυτή την ιδιότητα, θα χρησιμοποιήσω α’ πληθυντικό-όλο διαπιστώνουμε την ανάγκη ουσιαστικής συμβολής της Πολιτείας για την διασφάλιση της λειτουργίας της και όλο ανακόλουθοι αποδεικνυόμαστε απέναντι σ’ αυτό το αυθύπαρκτο κάλεσμα.

Είναι υψηλή υποχρέωση όλων ημών των νέων πολιτικών, των νέων ανθρώπων, να κάνουμε δικό μας αυτό το αίτημα.
Να υψώσουμε τη φωνή μας στους χώρους λήψης αποφάσεων, προκειμένου το ζήτημα αυτό να αποκτήσει την προτεραιότητα που του αρμόζει από την Πολιτεία. Και θα το κάνουμε».