Φθιώτιδος Νικόλαος: «Ο Γερ. Παΐσιος δόξασε το όνομα του Θεού – Σύντομα η θεμελίωση Ναού»

Loading...


του Γιώργου Νταλιάρη

Με απέραντη χαρά οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί υποδέχθηκαν την είδηση της αγιοκατάταξης του Γέροντος Παϊσίου.

Ειδικά για τους πιστούς της Μητρόπολης Φθιώτιδος η αγαλλίαση είναι τεράστια, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης κ.Νικόλαος που μίλησε στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ.

O Σεβασμιώτατος με βαθιά συγκίνηση αναφέρθηκε στον Όσιο Παΐσιο τον οποίο γνώρισε το 1972. Την ημέρα της ανακοίνωσης της αγιοκατάταξης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη Μητρόπολη Φθιώτιδος ήχησαν οι καμπάνες και οι πιστοί συνέρρευσαν στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου υπάρχει αγιογραφία του Οσίου.

Όπως μάλιστα έκανε γνωστό ο κ.Νικόλαος, σχεδιάζεται η θεμελίωση Ναού του Αγίου Παϊσίου στην Μακραμώμη!

Ο κ.Νικόλαος, κληθείς να σχολιάσει αρχικά την απόφαση του Πατριαρχείου, είπε: «Η 13η Ιανουαρίου ήταν μια μέρα χαράς και αγαλλιάσεως για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και ιδιαιτέρως για τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, διότι ο ανακηρυχθείς επισήμως Όσιος Παΐσιος είχε δεσμούς και με τον Μητροπολίτη πολλά χρόνια, αλλά και με την Μακρακώμη, όπου υπηρέτησε ως στρατιώτης την περίοδο 1945-49 και από εκεί πήρε το απολυτήριό του.

Τον γνώριζα προσωπικά για 20 χρόνια. Ήταν ένας άνθρωπος του Θεού με ταπείνωση, πραότητα και απέραντη αγάπη. Με την αφάνειά του, την ταπείνωσή του, μεγαλουργούσε ο Θεός. Εκείνος εδόξασε το όνομά Του. Γι’αυτό ο Κύριος του έδωκε πολλά χαρίσματα. Το χάρισμα της διοράσεως, των θαυματουργιών και κυρίως της μεταδόσεως της αγιότητας. Οσοι τον επισκέφθηκαν, έβαζαν αρχή στη ζωής τους. Γιατί ο Γέροντας Παΐσιος είχε τέτοια μεταδοτικότητα ώστε με το φως που είχε τον άγγιζε στην καρδιά και τον έβαζε να ζήσει πνευματική ζωή. Ευχαριστούμε τον Θεό μας γιατί μας έδωσε έναν διδάσκαλο, έναν Ποιμένα, κι ας είναι μοναχός, στην εποχή μας το είχε πολύ μεγάλη ανάγκη.

Πριν ακόμη βγει η απόφαση του Πατριαρχείου, τον αγιογραφήσαμε με φωτοστέφανο στο παρεκκλήσι της Μητροπόλεως. Ημουν απόλυτα πεπεισμένος πως θα γίνει η αγιοκατάταξή του. Είχαμε αφιερώσει και το ημερολόγιο της Μητροπόλεως στον Γέροντα. Το πίστευα ακράδαντα, είχα δει θαύματα, διάβασα τόσα πράγματα. Μου έλεγε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος, πως ο Γέροντας αυτός είναι Αγιος. Από τότε, ακόμη όταν ήταν νέος ο π.Παΐσιος. Και ο Γέροντας έτρεφε μεγάλο σεβασμό για τον Νικόλαο.

Ολοι οι πιστοί μας χάρηκαν πολύ με την ανακοίνωση και στη Μητρόπολη ήχησαν οι καμπάνες. Εγινε ‘έκρηξη’ χαράς. Μαζεύτηκε πολύς κόσμος στον Μητροπολιτικό κόσμο. Θα οργανώσουμε και λατρευτικές εκδηλώσεις στην Μακρακώμη, όπου θα θεμελιώσουμε και Ναό του Αγίου Παϊσίου. Το περιμέναμε από καιρό και η συνείδηση της Εκκλησίας επικροτεί κι ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που σε μια δύσκολη περίοδο παρουσίασε, αποκάλυψε και ύψωσε πνευματικά, με την επίσημη αναγνώριση, το ακτινοβόλο πρόσωπο του π.Παΐσιου.

Αυτή η απόφαση του Πατριαρχείου είναι μια μεγάλη ενίσχυση για τον λαό μας. Η ώρα είναι η καταλληλότερη. Με σοφία, ο Πατριάρχης διάλεξε αυτή την ώρα της οικονομικής και ηθικής κρίσεως της Ελλάδος να δώσει μια παρηγοριά, μια ανάσα για το λαό μας.

– Θυμάστε την ημέρα που τον γνωρίσατε, που μιλήσατε μαζί του;
«Τον γνώρισα ως μοναχό το 1972 μέσω του αειμνήστου Μητροπολίτου Χαλκίδος Νικολάου Σελέντη στο Αγιο Ορος, στη Μονή Σταυροκινήτα, στη Σκήτη του Αγίου Νικολάου. Κατά την ώρα που θύμιαζαν οι διάκονοι κι έψαλαν οι χοροδιδάσκαλοι, δίπλα μου ήταν ένας μοναχός που έκλεγε με αναφιλητά. Παραξενεύτηκα πάρα πολύ και ρώτησα έναν άλλο νεαρό μοναχό. Μου είπε πως είναι ο Γέροντας Παΐσιος. Είχε καλυμμένο το πρόσωπό του κι έκλαιγε για την Παναγία. Μετά με ζήτησε να με δει και να μιλήσουμε. Από τότε αποκτήσαμε σχέσεις. Πήγαινα τακτικά στο Αγιο Ορος γραμμή θα πήγαινα πρώτα στον Γέροντα Παΐσιο, ο οποίος με ενίσχυε».

– Ποια γνωρίσματα του Οσίου Παϊσίου πρέπει να έχει ο άνθρωπος τη σημερινή εποχή;
«Την αγάπη του, την πραότητά του και την καθημερινή πνευματική του ζωή. Ηταν εκζητητής του Θεού».Ετικέτες