Τ. Μπαλτάκος στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ: Υποκαθιστούμε τη ΝΔ μεσοπρόθεσμα!

Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη
Μιλά για την Εκκλησία, το Αγιο Ορος, την σχέση του με την Ορθοδοξία, την ΝΔ και τις ΡΙΖΕΣ που διεκδικούν τον δεξιό χώρο που έμεινε …ορφανός!Στις επαναληπτικές εκλογές, εάν προκύψουν, θα συμμετάσχουν οι ΡΙΖΕΣ.

Όποιος πιστεύει στην Ορθοδοξία και την Ελλάδα ας ακούσει το κάλεσμα μας, διαμηνύει μέσα από το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΙΚΟ ΒΗΜΑ ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και συνιδρυτής της κομματικής παράταξης ΡΙΖΕΣ , κ. Τάκης Μπαλτάκος σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη όπου επισημαίνει ΄΄ Σκοπός μας είναι να υποκαταστήσουμε, μεσοπρόθεσμα, την Ν.Δ., περιορίζοντας στην στον κεντρώο χώρο. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν αμιγώς δεξιά κόμματα, γιατί όχι και στην Ελλάδα; » Επίσης, διευκρινίζει ότι οι ΡΙΖΕΣ θα συμμετέχουν στις επαναληπτικές εκλογές του Μαρτίου εάν τελικά προκύψουν.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει την στενή σχέση του κόμματος του με παραδοσιακά μέρη του εκλογικού σώματος , ΄΄ είμαστε κοντά στις ‘Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και την Εκκλησία. Έχουν δόγμα, έχουν ιεραρχία, πειθαρχία, πίστη και σκοπό», εξηγεί. . 

Ο κ. Μπαλτάκος μιλά για τον σκοπό της νέας πολιτιικής του κίνησης και ξεκαθαρίζει ότι » Δεν μας ενδιαφέρει ο πρόσκαιρος πολιτικός καιροσκοπισμός, αλλά η δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού με μακροχρόνια προοπτική και στέρεες ιδεολογικές βάσεις. Γι’ αυτό προσωπική μου άποψη είναι ότι η ηγεσία θα πρέπει στην αρχή να είναι συλλογική και να εξειδικευθεί στην συνέχεια, για να τονίσουμε έτσι τον ιδεολογικό χαρακτήρα του κόμματος και την αποφυγή δημιουργίας προσωποπαγών χαρακτηριστικών». 

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με πολλούς Ιεράρχες, γέροντες(εντός και εκτός Αγίου Ορους) και γερόντισες που του δώσανε την ευλογία να προχωρήσει σε αυτή την πολιτική κίσνηση. Υπενθυμίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, κ. Δαμιανός και ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ έχουν δηλώσει δημόσια την στήριξή τους στη νέα πολιτική παράταξη.

Ο Τάκης Μπαλτάκος με το διευθυντή του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ, κ. Γιώργο Θεοχάρη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο δικηγορικό γραφείο του.


Αναλυτικά η συνέντευξη του Παναγιώτη (Τάκη) Μπαλτάκου στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

-κ. Μπαλτάκο, καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξή σας στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ.Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι με την Εκκλησία διατηρείται στενές σχέσεις και τυγχάνεται ιδιαίτερης εκτίμησης και αποδοχής από τον κόσμο της. Πως προέκυψε αυτό;

Έχω μεγαλώσει στους κόλπους της Εκκλησίας και του Κατηχητικού Σχολείου, στην ενορία Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, διατηρώντας την σχέση μου αυτή από παιδική ηλικία μέχρι σήμερα. Η στενότερη επαφή μου, όμως, με τον κόσμο της Εκκλησίας ξεκίνησε όταν ανέλαβα, το 2009, καθήκοντα νομικού συμβούλου Προέδρου Ν.Δ. και στην συνέχεια Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, το 2012. Προσπάθησα, στο μέτρο του δυνατού, να συμβάλλω στην επίλυση χρονιζόντων και φλεγόντων ζητημάτων που απασχολούσαν το Άγιο Όρος , την Εκκλησία της Ελλάδος, Ιερές Μητροπόλεις και Ιερές Μονές .

-Η πολιτική σας κίνηση για την ίδρυση νέου κόμματος αρκετούς αιφνιδίασε ένω άλλοι το ανέμεναν ….Πείτε μας για τον βασικό κορμό της διακύρηξής του . Τι το διαφορετικό πρεσβεύει από τη σημερινή ΝΔ ή τα υπόλοιπα κόμματα της δεξιάς πτέρυγας;

Η Νέα Δημοκρατία έχει μετακινηθεί, λόγω της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, σε αμιγώς κεντρώες θέσεις και για το λόγο αυτό ψήφισε , για παράδειγμα, το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Δεξιά της βρίσκεται 16,5% του εκλογικού σώματος, όπως αυτό καταγράφηκε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Οι βουλευτές της δεν τολμούν να πουν ότι είναι Ορθόδοξοι για να μη χαρακτηρισθούν ¨οπισθοδρομικοί¨. Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι η Ορθοδοξία είναι η καρδιά και η ψυχή του γένους μας και δεν διστάζουμε να διατρανώσουμε την πεποίθηση μας αυτή.

Η Ελλάδα είναι Βυζάντιο, όχι Δυτική Ευρώπη και το Βυζάντιο εμπεριέχει την Αρχαία Ελλάδα ως πρωτογενή ύλη της Ορθοδοξίας. Η Ελλάδα είναι Ορθοδοξία , όχι καθολικισμός, προτεσταντισμός ή οποιαδήποτε άλλη εκτροπή από την Ορθοδοξία. Πολιτιστικά δεν υπάρχει καμία σχέση με τον Δυτικό κόσμο.Αλλο οι συμμαχίες, άλλο η πολιτιστική μας ταυτότητα. Στην Ορθόδοξη Ανατολή έχουμε τα αναμφισβήτητα πνευματικά πρωτεία, ενώ στην εκτραπείσα Δύση είμαστε ουραγοί. Αυτή είναι η διαφορά μας από την Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι ο βασικός κορμός της διακήρυξής μας. Η Ελλάδα είναι Βυζάντιο, εκεί είναι οι ρίζες της και επί των ριζών αυτών και μόνο μπορεί να οικοδομηθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον λαό μας. 

-Γιατί λοιπόν ο άνεργος, ο συνταξιούχος, η νοικοκυρά, ο αγρότης, ο μισθωτός, ο ελευθερος επαγγελματίας να επιλέξει της »ΡΙΖΕΣ » στην  εκλογική αναμέτρηση που θα συμμετάσχει η παράταξή σας; 

Δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε την πεπατημένη των ¨κλασικών¨ πολιτικών κομμάτων με τις συνήθεις προεκλογικές εξαγγελίες. Όποιος πιστεύει στην Ορθοδοξία και την Ελλάδα ας ακούσει το κάλεσμα μας. Άλλωστε, ο σχεδιασμός μας δεν αφορά αποκλειστικά την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ούτε είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουμε σ’ αυτήν, αλλά σε εκεινή που πιστεύω ότι θα ακολουθήσει λίγο μετά, κατά τον Μάρτιο. Δεν μας ενδιαφέρει ο πρόσκαιρος πολιτικός καιροσκοπισμός, αλλά η δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού με μακροχρόνια προοπτική και στέρεες ιδεολογικές βάσεις. Γι’ αυτό προσωπική μου άποψη είναι ότι η ηγεσία στην αρχή θα πρέπει να είναι συλλογική και να εξειδικευθεί στην συνέχεια, για να τονίσουμε έτσι τον ιδεολογικό χαρακτήρα του κόμματος και την αποφυγή δημιουργίας προσωποπαγών χαρακτηριστικών. 

-Οι  ΡΙΖΕΣ  προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθούν στους τομείς των Ενόπλών Δυνάμεων και της Εκκλησίας;

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι είμαστε κοντά στις ‘Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και την Εκκλησία. Έχουν δόγμα, έχουν ιεραρχία, πειθαρχία, πίστη και σκοπό. Αυτά που λείπουν από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και την πολιτική ηγεσία γενικότερα. Είναι, όμως, ως πολίτες αναγκαστικά σιωπηλοί. Δεν εκφράζονται οι ίδιοι, αφού κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Γι’ αυτό θέλουμε να γίνουμε η φωνή των σιωπηλών και να διακόψουμε την ¨σιωπή των αμνών¨.

– Τι είναι αυτό που θα προσπαθήσετε να προστατεύσετε στην ορθόδοξη κοινωνία ; 

Να μη καταστραφούν οι ρίζες της, οι παραδόσεις δηλαδή του Ελληνικού λαού, που στηρίζονται στην Ορθοδοξία. Για παράδειγμα, η Eurostat ανακοίνωσε πράσφατα ότι το 5% των Δανών ή Ολλανδών ακούνε μόνο τοπική μουσική, σε αντίθεση με το 65% των Ελλήνων. Αυτή η χαώδης διαφοροποίηση οφείλεται στο βυζαντινό μουσικό μέλος, στο οποίο οι Έλληνες ¨εμβαπτίζονται¨ ήδη από την βάπτισή τους. Δεν πρέπει αυτή η μουσική παράδοση να αλλοιωθεί, αφού μια τέτοια αλλοίωση θα συντελούσε, με την συνδρομή άλλων, στην απώλεια της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων, στην μαζοποίηση του Ελληνικού λαού, την συσκότιση του αυτεξουσίου ενός εκάστοτε ατομικά και την μετατροπή μας σε ενεργούμενους αριθμούς. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά άλλα.

– Θεωρείτε οτι ο κόσμος της εκκλησιας αν συσπειρωθεί θα μπορει να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές ;

Το πιστεύω απόλυτα.

 -Μηνύματα απο τον επιχειρηματικό κόσμο είχατε απο την ημέρα που εγινε γνωστή η κινηση σας;

Δεν αναζητήσαμε τέτοια μηνύματα.

-Οι κακές γλώσσες λένε ότι σκοπός της νεοϊδρυθείσας παράταξης σας είναι η διάλυση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και η μετεκλογική συνεργασία με την ΝΔ; Εμμέσως σας κατηγορούν ότι θα αποτελέσετε παραμάγαζο της ΝΔ.

Είναι όπως το είπατε : κακές γλώσσες. Μετεκλογική συνεργασία με το δεύτερο κόμμα τι νόημα θα είχε ; Το μέλλον θα δείξει ποια είναι η αλήθεια. Σκοπός μας είναι να υποκαταστήσουμε, μεσοπρόθεσμα, την Ν.Δ., περιορίζοντας την στον κεντρώο χώρο. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν αμιγώς δεξιά κόμματα, γιατί όχι και στην Ελλάδα;

 –Ποιά είναι η άποψή σας για την προφυλάκιση των μελών της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;

Η προφυλάκιση είναι δικαστική ενέργεια και δεν μπορώ να την κρίνω. Για την συνολική στάση έναντι της Χ.Α., είχα πει, από την πρώτη στιγμή, ότι πρέπει να είναι στάση πολιτική
10. Η σχέση σας με τον πρωθυπουργό πως είναι σήμερα; Τι μηνύματα έχετε για το νέο σας πολιτικό εγχείρημα
Δεν έχω κανένα τέτοιο μήνυμα. 

Για το μνημόνιο τι γνώμη έχετε;

Το μνημόνιο είχε λογική μέχρι την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος . Μετά δεν έχει καμία λογική και είναι βλαπτικό.

Εχετε έρθει σε επαφή με άλλους Ιεράρχες, πλην των Σιναίου και Πειραιώς;

Πάρα πολλούς. Δεσπότες, Γέροντες Μονών του Αγίου Όρους, Γέροντες και Γερόντισσες Μονών της Ελλαδικής Εκκλησίας. Δεν θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω τα ονόματά τους. Πνευματική ευχή έχουμε ζητήσει άλλωστε, όχι κάτι άλλο

-Τέλος, μιλήστε μου για την προσωπική σας σχέση με το Θείο.

Δεν νοείται προσωπική σχέση με το Θείο, αφού το Θείο είναι πανταχού παρόν και πληροί τα πάντα. Προσωπική σχέση νοείται με τους συνανθρώπους μας. Το Θείο ¨ενυπάρχει¨ σ’ εμάς άρα δεν μπορείς να έχεις προσωπική σχέση με τον εαυτό σου τον ίδιο. ¨Υμείς γαρ ναός θεού εστέ ζώντος¨αναφέρει ο Απόστολος και ¨Υμείς δε εστέ σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους¨. Αυτή είναι η μόνη ¨προσωπική¨ σχέση με το Θείο και αφορά τους πάντες.

 –Είχατε κάποια ιδιαίτερη σχετική εμπειρία στη ζωή σας;

Πιστεύω ότι δεν είναι σκόπιμο να αναφέρεται κανείς σε τέτοιες εμπειρίες. Άλλωστε οι λέξεις δεν θα αρκούσαν για να τις περιγράψουν. Οι εμπειρίες αυτές είναι απερίγραπτες λεκτικά.

-Στο Άγιο Όρος που επισκέπτεστε συχνά νιώσατε κάτι διαφορετικό; Σας έκανε κάτι ιδιαίτερη εντύπωση;
Το Άγιο Όρος είναι πύλη και κλίμακα μεταξύ ¨ορατών τε πάντων και αοράτων, μεταξύ ουρανού και γης¨. Αυτή είναι η αίσθηση και η εντύπωση μου.

– Έχετε μήπως κάποιον πνευματικό στο »Περιβόλι της Παναγίας»;
Επισκέπτομαι συχνά το Άγιο Όρος, συμβουλεύομαι και έχω πνευματική επαφή με πολλούς Γέροντες και Πατέρες, αλλά ο πνευματικός μου είναι εκτός Αγίου Όρους.


 Ετικέτες

tilegrafima.gr