Ο ειδικός γραμματέας του Υπ. Εξωτερικών στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για τη Μεγάλη Σύνοδο: Πως φτάσαμε εδώ και τι μέλλει γενέσθαι

Loading...


του Γιώργου Θεοχάρη

Δεν υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα Πίστεως, αλλά ελάσσονα διοικητικά ζητήματα και η παρουσία του εθνοφυλετισμού, εκτιμά ο  κ.Ευστάθιος Λιάντης ότι ήταν οι αιτίες που ορισμένες Εκκλησίες απουσιάζουν από την Πανορθόδοξη.

Ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών επί θρησκευτικών υποθέσεων μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για τη Σύνοδο εκφράζει τη σιγουριά του πως δεν απειλείται η ενότητα της Ορθοδοξίας.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

– Κ. Λιάντη, πως βλέπετε να εξελίσσεται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στη νήσο Κρήτη; Οι αιχμηρές απουσίες ορθοδόξων εκκλησιών θεωρείται ότι θα δρομολογήσουν εξελίξεις στην ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου ;

«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αποτελεί το πλέον σημαντικό γεγονός τής Ορθόδοξης Εκκλησίας τους τελευταίους αιώνες. Πιστεύω ότι η μακρά προπαρασκευή των προς συζήτηση θεμάτων θα βοηθήσει τη συνοδική διαδικασία και θα έχουμε έναν καρποφόρο διάλογο μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών. Αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται διαφωνίες σε θέματα Πίστεως, τα οποία είναι και τα μόνα που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου. Οι όποιες άλλες διαφορές είναι εφικτό να επιλυθούν με σωφροσύνη και πνεύμα καταλαγής».

– Ο οικουμενικός χαρακτήρας της Συνόδου εκ των πραγμάτων έχει χαθεί καθώς η συμμετοχή των εκκλησιών δεν είναι καθολική. Τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό;

«Ο Οικουμενικός χαρακτήρας της Συνόδου δεν προσδιορίζεται από την απουσία ορισμένων αντιπροσωπειών τοπικών εκκλησιαστικών διοικήσεων. Το αν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος καταστεί Οικουμενική θα το αποδείξει σε βάθος χρόνου η εκκλησιαστική συνείδηση. Πάντως διαθέτει όλα τα εχέγγυα ώστε να λάβει αυτή τη διάσταση».

– Οι αποφάσεις της Συνόδου κατά ποσό θα είναι δεσμευτικές για τις Εκκλησίες που δεν συμμετέχουν;

«Προσδοκούμε, ότι οι αποφάσεις θα οδηγήσουν πάντες εις ενότητα πίστεως. Άλλωστε η Ορθοδοξία δεν είναι δέσμευση αλλά βίωμα και επιλογή».

– Τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση σήμερα; Εννοώ της μη συμμετοχής Πατριαρχείων και Εκκλησιών που θεωρούν ότι πρέπει να αναβληθεί η Πανορθοδοξη Σύνοδος;

«Φαίνεται πως ελάσσονα διοικητικά ζητήματα οδήγησαν κάποιους Επισκόπους στην απόφαση να απουσιάσουν. Ο εθνοφυλετισμός είναι ένας άλλος παράγοντας, που παρεισφρύει σαν ασθένεια στο σώμα της Εκκλησίας και παράγει διαφωνίες και διαχωρισμούς. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως κέντρο της Ορθοδοξίας διασφαλίζει το μέτρο και τον κανόνα. Ο συντονισμός των τοπικών Εκκλησιών από την Πρωτόθρονη Εκκλησία και η συνεργασία τους με αυτήν θα τους παρέχει πάντοτε τη σωστή προοπτική».

– Το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία έρχεται, λένε πολλοί. Η άποψη σας;

«Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στη συνείδηση τού πιστού λαού ένα σχίσμα από πολιτικές επιλογές. Όσοι ιστορικά δοκίμασαν να πολιτικοποιήσουν το εκκλησιαστικό γεγονός οδηγήθηκαν σε επικίνδυνες ατραπούς».

– Την ίδια ώρα Ο λαός με αυτή την εικόνα της διάσπασης έχει σκανδαλιστεί ; Τι βλέπετε να γίνεται;

«Ο λαός της χάριτος θα ειρηνεύσει όταν δει και αφομοιώσει την εμπειρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η Σύνοδος πραγματοποιείται χάριν αυτού του λαού και οι μετέχοντες, είμαι βέβαιος, θα προσπαθήσουν την ορθοτόμηση της αληθείας».