Χριστιανικά σχολεία , εκκλησίες και ορφανοτροφεία καίγονται για να σβήσουν τα ίχνη του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο

Loading...


Επιμέλεια/Μετάφραση: Μάνος Χατζηγιάννης 

Με τουλάχιστον 20 επιθέσεις εναντίον εκκλησιών , χριστιανικών σχολείων και ορφανοτροφείων, η περιοχή της Minya στην Άνω Αίγυπτο, είναι το μέρος της χώρας, όπου οι ισλαμιστές χτύπησαν με μεγαλύτερη βία και βαρβαρότητα .

«Οι ισλαμιστές»,  είπε ένας κάτοικος , «έκαψαν και κατέστρεψαν τα πάντα. Στόχος τους ήταν να σβήσουν όλα τα  ίχνη μιας  χριστιανικής παρουσίας. Ακόμη και τα ορφανοτροφεία λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν.»
Μετά την έφοδο στην κοπτική Εκκλησία του Πρίγκιπα Tadros el – Shatbi οι ένοπλοι ισλαμιστές εξτρεμιστές έστρεψαν την προσοχή τους σε δύο σπίτια για τα μειονεκτούντα παιδιά που βρίσκονται κοντά στην εκκλησία  ,  είπαν οι κάτοικοι.

1

Πριν από τον εμπρησμό ολόκληρου του κτιρίου έκλεψαν προσφορές στην εκκλησία και τάματα , ρούχα και παιχνίδια των παιδιών κ.α. . Η φωτιά κράτησε πάνω από 5 ώρες.

» Ευτυχώς «, είπε κάτοικος της περιοχής, «τα παιδιά είχαν εγκαταλείψει το χώρο πριν από την άφιξη των ισλαμιστών.»

Όπως και άλλοι χριστιανικοί χώροι , τα δύο σπίτια που φιλοξενούσαν εκατοντάδες ορφανά είναι τώρα ένας σωρός ερειπίων .

Οι εγκληματίες δεν κατέστρεψαν μόνο τα δύο ορφανοτροφεία , αλλά και τα σπίτια κάποιων οικογενειών που εργάζονταν για τα ορφανοτροφεία , καθώς και μια κοντινή γκαλερί τέχνης όπου πωλούνταν αντικείμενα και έργα τέχνης που έφτιαχνα τα ίδια τα  ορφανά  με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων.

Ο Shurkri Huzayn , 40 ετών , ήταν ο φύλακας του ορφανοτροφείου . Ο ίδιος, επίσης , μεγάλωσε ως ορφανό στο σπίτι αυτό και έφτασε στο σημείο να βιώσει την επίθεση των σαλαφιστών .

1

«Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί ; Ακόμη και άπιστοι δεν θα  είχαν επιτεθεί σε ένα ορφανοτροφείο”, είπε .

Ισλαμιστές έβγαζαν το μένος τους ιδιαίτερα ενάντια σε οτιδήποτε συμβόλιζε το Χριστιανισμό και τον εκσυγχρονισμό, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών !

Αφού έφυγαν από το κτίριο , οι τρομοκράτες έκαψαν κοντινά καταστήματα και  σχολεία , όπως το Κοπτικό St Joseph School  , το οποίο διοικείται από καλόγριες , ένα φαρμακείο και ένα εστιατόριο . Επίσης γέμισαν τους δρόμους με αντιχριστιανικά συνθήματα στους τοίχους.

Λίγες ημέρες μετά την καταστροφή, ο φύλακας είπε ότι οι Κόπτες έγραψαν ένα μήνυμα στον τοίχο του ορφανοτροφείου σε απάντηση των προσβολών των εξτρεμιστών μουσουλμάνων. Το μήνυμα έγραφε: » Παρά το ό, τι κάναετε , ζητάμε από το Θεό να σας συγχωρήσει » και «υπάρχει Θεός «.

Σύμφωνα με ένα δάσκαλο στο St Joseph , η επίθεση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των χριστιανών .

“Οι καθηγητές”, σημείωσε , “δεν ξέρουν πότε θα ξεκινήσει το σχολικό έτος. Το σχολείο είναι ανοικτό σε χριστιανούς και μουσουλμάνους και έχει διδάξει εκατοντάδες παιδιά από τις αγροτικές περιοχές , πολλοί από τους οποίους στεγάζονται στα δύο ορφανοτροφεία “