Χάσμα απόψεων Πούτιν – Ερντογάν για τη συριακή κρίση

Loading...


«Δεν χρειάζεσαι να είσαι ευφυής ή ειδικός για να αντιληφθείς πως η Συρία δεν είναι σε θέση να επιτεθεί στους γείτονές της. Είναι αδύνατον».

Με την απάντηση αυτή που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν  στην Κωνσταντινούπολη, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Αγκυρας σχετικά με τις όποιες προθέσεις της Δαμασκού. Αναπτύσσοντας τον συλλογισμό του υποστήριξε πως επί ένα και πλέον χρόνο η Συρία αδυνατεί να νικήσει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, επομένως οι φόβοι για ενδεχόμενη επίθεση σε κάποια γειτονική χώρα, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι ανύπαρκτη.

Σε άλλη ερώτηση για το αν η Δαμασκός διαθέτει πυρηνικά όπλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μειδίασε λέγοντας πως είναι γνωστό πως η Συρία δεν είναι πυρηνική δύναμη, ενώ σχολιάζοντας την πρόθεση της Τουρκίας να αναπτύξει πυραύλους Patriot στα σύνορά της με τη Συρία, εξέφρασε για μια ακόμα φορά την αντίρρηση της χώρας του, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα «δεν είναι και τα καλύτερα καθώς είναι παλιάς γενιάς». Αναφορικά με τις ανησυχίες της Αγκυρας, εξήγησε πως αν και τις κατανοεί απόλυτα, θεωρεί πως η ανάπτυξη και άλλων όπλων στα τουρκοσυριακά σύνορα, αντί να επιλύσει την κρίση θα την επιδεινώσει.

Με τις παραπάνω δηλώσεις να φανερώνουν το χάσμα απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία για το ζήτημα της Συρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλοντας να σπάσει την αμηχανία, δήλωσε πως οι θέσεις της Μόσχας και της Αγκυρας σχετικά με το Συριακό είναι ταυτόσημες, ωστόσο διαφέρουν ως προς τους τρόπους που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίλυσή του. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάσθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συζήτηση να εστιάζεται στο ζήτημα της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «κοινός στόχος των δύο χωρών είναι να κυριαρχήσει η ελεύθερη βούληση του λαού της Συρίας και στην οικοδόμηση ειρήνης και σταθερότητας».

Σε αντίθεση με τη διχογνωμία που υπήρξε στο ζήτημα της Συρίας, η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών φαίνεται πως βαίνει ικανοποιητικά. Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιου της Τουρκίας προχωράει κανονικά. Οπως μάλιστα υπενθύμισε ο Ρώσος πρόεδρος, το συγκεκριμένο έργο, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάζεται αποκλειστικά με ρωσικά κεφάλαια, ενώ το 25% από τα κέρδη που θα προκύψουν θα διατεθούν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Τουρκία. Σχετικά με την προοπτική επέκτασης του Blue Stream προς άλλες χώρες, Πούτιν και Ερντογάν δήλωσαν πως αυτό το ενδεχόμενο είναι ιδιαίτερα πιθανό.