1

Τουρκία: Βανδαλισμός στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Μακάριου

Στόχος βανδάλων έγινε το μνημείο στο οποίο απεικονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στην Κωνσταντινούπολη στο πάρκο της περιοχής Μπεϊλικντουζού. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα “στιγμιότυπο” από την υπογραφή των συμφωνιών της Ζυρίχης για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αποδοκιμασίες στα εγκαίνια, την περασμένη Παρασκευή, λόγω του ότι συμπεριλήφθηκε στο μνημείο δίπλα από το όρθιο άγαλμα του Ντενκτάς, εκείνο του Μακαρίου να κάθεται μαζί με τον Φαζίλ Κιουτσιούκ, τον Ραούφ Ντενκτάς και τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ.

Σήμερα ανακαλύφθηκε ότι άγνωστοι έσπασαν τα πρόσωπα του Αρχιεπισκόπου και του Κιουτσιούκ.

Η είδηση απασχόλησε τόσο τα τουρκικά όσο και τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ. Η εφημερίδα Κίπρις στην ιστοσελίδα της ανέφερε ότι η εκστρατεία εναντίον της περίληψης της μορφής του Μακάριου στο μνημείο είχε ξεκινήσει από μέλη του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν.

[irp posts=”348386″ name=”Τουρκία: Εντάλματα εις βάρος δύο ιστορικών για προσβολή του Κεμάλ”]

«Δεν είναι τέχνη αυτό. Πίσω από την τέχνη κρύβεται η εχθρότητα εναντίον των Τούρκων. Το άγαλμα αυτό πρέπει να φύγει από δω» ανέφερε ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος της επαρχιακής οργάνωσης «εθνικών εστιών», Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ.

Τον δημιουργό του μνημείου υπερασπίστηκε η κόρη του Ραούφ Ντενκτάς, Εντέρ Βανγκιόλ, γράφοντας στο λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αντικατοπτρίζει πλήρως την ιστορία. «Στο τέλος και ο Μακάριος έζησε στην Κύπρο και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα εκεί».