Τουρκία: Θέλει να κλείσει υποθέσεις για εγκλωβισμένους της Καρπασίας

Loading...


: Κλείσιμο των υποθέσεων που βρίσκονται προς εξέταση ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και σχετίζονται με τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων της Καρπασίας και των απογόνων τους, που διαμένουν πλέον στις ελεύθερες περιοχές, επιχειρεί η Τουρκία.

Με επιστολή της στο Συμβούλιο, ενόψει της Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών τον Σεπτέμβριο, η Άγκυρα κάνει λόγο για ”μη θέμα”, παραθέτοντας, μάλιστα, και στοιχεία που – όπως ισχυρίζεται – καταδεικνύουν ότι η ”Επιτροπή Αποζημιώσεων” είναι το αποτελεσματικότερο μέσο θεραπείας.

Την ίδια ώρα, που αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις, που επιδίκασε το ΕΔΑΔ, η Τουρκία επιχειρεί να κλείσει τις υποθέσεις, που βρίσκονται προς εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και σχετίζονται με την υλοποίηση της απόφασης στην 4η Διακρατική Προσφυγή της εναντίον της Τουρκίας, για τα περιουσιακά στοιχεία των εγκλωβισμένων της Καρπασίας.

Ενόψει της Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών, στις 23 με 25 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, η Άγκυρα με επιστολή της στο Συμβούλιο, κάνει λόγο για ”μη θέμα”, διερωτώμενη, μάλιστα, γιατί η υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται στην ατζέντα, αφού – όπως ισχυρίζεται – έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Στην επιστολή, που αποστάληκε στις 9 Ιουλίου και την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα ο ”Φιλελεύθερος”, η Τουρκία αναφέρεται κυρίως στα περιουσιακά δικαιώματα των κατοίκων της Καρπασίας, που εγκατέλειψαν, όμως, μόνιμα την κατεχόμενη χερσόνησο, και παραθέτοντας στοιχεία, επιχερεί να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, παρουσιάζοντας, μάλιστα, την ”Επιτροπή Αποζημιώσεων” των κατεχομένων, ως το καταλληλότερο μέσο θεραπείας των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

1. Η “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” παρέχει αποζημίωση σε Ελληνοκύπριους κάτοικους Καρπασίας, που έχουν εγκαταλείψει επί μονίμου βάσεως την περιοχή, καθώς και για τους κληρονόμους τους, στην περίπτωση που οι υπό αναφορά περιουσίες θεωρούνται εγκαταλελειμμένες.

2. Μέχρι τώρα, απο τις 422 αιτήσεις, που έχουν καταχωρηθεί ενώπιον της “επιτροπής ακίνητης περιουσίας” και αφορούν στην περιοχή της Καρπασίας, έχουν ολοκληρωθεί οι 43.

– 16 εξ αυτών, έχουν καταχωρηθεί από απογόνους πρώην κατοίκων της Καρπασίας, που συνέχισαν να διαμένουν στην Καρπασία και μετά το 1974.

– Σε 14 από αυτές τις υποθέσεις η “επιτροπή” έχει δώσει αποζημίωση και σε 2 υποθέσεις δόθηκε αποκατάσταση.

– Για τις υπόλοιπες 27 αιτήσεις για τις οποίες υπήρξε απόφαση, οι αιτητές δεν ξεκαθάρισαν ενώπιον της “επιτροπής” εάν οι ίδιοι ή οι γονείς τους συνεχίζουν να διαμένουν στην Καρπασία μετά το 1974 και εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους, έπειτα από την αίτηση στην επιτροπή. Αυτό δεν αποτέλεσε θέμα κατά τη διαδικασία αφού η “επιτροπή” έχει δικαιοδοσία για να αποφασίζει επί περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν τόσο πριν όσο και μετά το 1974.

Καταλήγοντας, η Τουρκία επανατονίζει το αίτημά της για τερματισμό της εξέτασης της υπόθεσης, παρότι η τελευταία απόφαση της Επιτροπής Υπουργών καθιστούσε εκ νέου σαφή την απόλυτη τουρκική υποχρέωση για καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης, που αποφάσισε το ΕΔΑΔ.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr