Τουρκία: Ίμια και κυπριακή ΑΟΖ προκαλούν ταραχή στα τουρκικά ΜΜΕ

Loading...


: Η τουρκική προκλητικότητα που κουρφώθηκε με το περιστατικό στα Ιμια αλλά και η ένταση στην Κύπρο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες έναντι κρατών-μελών, ενώ σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ.

Από τη μεριά του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως «οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται».

Μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προέτρεψαν την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους προβοκάτσια στο Αιγαίο και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ένωσης. Άλλωστε, όπως τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, το πλοίο που χτυπήθηκε από την τουρκική ακταιωρό έχει συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, συνεπώς από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Διαβάστε εδώ:  Ιταλία: Η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Τουρκικά πλοία περιπολούν γύρω από τα Ίμια
Την ίδια ώρα τουρκικά σκάφη παραμένουν στην περιοχή των Ιμίων και περιπολούν, μετά από τη διεμβόλιση του ελληνικού σκάφους.

Όπως αναφέρει το Anadolu (Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Τουρκίας) οι δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της γειτονικής χώρας βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων και συνεχίζουν τις περιπολίες.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πολλά τουρκικά ΜΜΕ το επίπεδο ασφαλείας στα Ιμια βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, μετά το επεισόδιο τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Και επίσης γίνεται αναφορά στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας για το συμβάν στα Ίμια του ελληνικού ΥΠΕΞ και την κλήση του Τούρκου Πρέσβη.

Η Hurriyet αναφέρει χαρακτηριστικά ότι γύρω από τα Ίμια βρίσκονται 11 τουρκικά πολεμικά πλοία.tilegrafima.gr