Τουρκία-Ερντογάν: «Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε τους ρωσικούς S-400 »

Loading...


-Δεύτερες σκέψεις σχετικά με την απόκτηση των από την Άγκυρα, φαίνεται να παραμερίζονται, καθώς ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει «αν είναι ανάγκη» τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα.

«Δεν θα αγοράσουμε τους S-400 για να τους βάλουμε σε αποθήκη. Θα τους χρησιμοποιήσουμε στην ανάγκη. Είναι ένα αμυντικό σύστημα.

»Τι να το κάνουμε αν δεν το χρησιμοποιήσουμε. Θα βασιζόμαστε και πάλι στις ΗΠΑ;

»Χρόνια τους το ζητάμε κι απάντηση που μας δίνουν είναι: ‘δεν το επιτρέπει το κογκρέσο’. Έχουμε κουραστεί μ’ αυτά», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου με τα ιδιωτικά δίκτυα TGRT Haber, TVNET, Beyaz TV και Αkit TV.

«Η Ρωσία απάντησε στην προσφορά μας με μια πολύ δελεαστική πρόταση. Είπαν ότι θα αποδεχθούν ακόμη και συμπαραγωγή.

»Κι όσον αφορά στα δάνεια, μας πρόσφεραν πολύ καλούς όρους. Αυτή τη στιγμή τρέχει αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε.

Η συμφωνία για τους S-400 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που είναι μέλος του , υπεγράφη τον Δεκέμβριο αλλά έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ, που επισημαίνουν ότι το ρωσικό σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤO.

Παράλληλα διατύπωσαν έντονες ανησυχίες ότι η ρωσική εμπλοκή στη λειτουργία του συστήματος θα επιτρέψει στη Μόσχα να έχει πρόσβαση σε κωδικούς της Συμμαχίας και σε πληροφορίες για νατοϊκές εγκαταστάσεις σε τουρκικό έδαφος.

Οι Αμερικανοί έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία μπλοκάρει την παράδοση των F-35 και αμφισβητεί τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.tilegrafima.gr