Τουρκία: 338 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης

Loading...


Το ψήφισε χθες κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη συζήτηση σχετικά με τη , η οποία ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου , προχωρώντας ένα βήμα πιο κοντά προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των εξουσιών του Τούρκου Προέδρου.

Τόσο ο ίδιος, όσο και οι υποστηρικτές του, τονίζουν ότι η χρειάζεται την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στις εύθραυστες πολιτικά κυβερνήσεις συνεργασίας του παρελθόντος.

 

Διαβάστε εδώ:  Συλλυπητήρια της ΔΣΟ σε Τουρκία και Ιράκ
Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της επιχειρούμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης, φοβούνται ότι θα ενισχυθεί ο αυταρχισμός στην άσκηση των εξουσιών του Προέδρου.
Στην πρώτη ψηφοφορία, το πακέτο των προτεινόμενων τροποποιήσεων ψηφίστηκε με 338 ψήφους. Η εξέλιξη αυτή, υπονοεί ότι μερικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚ), αλλά και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης (MHP) που υποστηρίζει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δεν ψήφισαν υπέρ.

 
Ο αριθμός των 338 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ, είναι μεγαλύτερος της απαίτησης θετικής ψήφου από 330 βουλευτές, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, με συνολικό αριθμό 550 βουλευτών. Το AKP έχει 316 βουλευτές, ενώ το MHP έχει 39. Το σχετικό δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί την άνοιξη.