Το Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στο Κονέκτικατ

Εν μέσω κλίματος συγκίνησης εγκαινιάστηκε, την Κυριακή 16 Μαϊου, το Μνημείο της Γενοκτονίας στο Νόργουολκ του Κονεκτικατ, που αποτελούσε έναν στόχο δεκαετιών για τον τοπικό ποντιακό σύλλογο, αλλά και, εν γένει, για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Το Μνημείο ανεγέρθηκε στο Πάρκο Φριζ (Freeze Park), μετά την έγκρισή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοτικού Συμβουλίου του Νόργουολκ, από το οποίο είχαν ζητηθεί τροποποιήσεις ως προς το μέγεθος του αρχικού προτεινόμενου σχεδίου, όπως είχε αναφέρει η τοπική εφημερίδα «The Hour». Παρ’ όλα αυτά, οι τοπικές Αρχές δεν ήταν αρνητικές, με αποτέλεσμα, έστω και μέσα από αρκετά εμπόδια, ο στόχος να επιτευχθεί.

«Είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτόν τον στόχο και προηγήθηκαν αυτών των γεγονότων», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα», εμφανώς ικανοποιημένος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων στο Νόργουολκ, Κωνσταντίνος Τσιλφίδης.

«Νοιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλους όσοι προσπάθησαν, αυτούς που ξεκίνησαν τον Σύλλογο πριν από 40 χρόνια, τους παππούδες και τους πατεράδες μας, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν για να μην ξεχάσουν οι επόμενες γενιές τον πολιτισμό μας και τον τρόπο ζωής των προγόνων μας», τόνισε στην συνέχεια.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος του Νόργουολκ, Χάρυ Ρίλινγκ (Harry Rilling), η ομογενής πρώην επικεφαλής της μειοψηφίας της Πολιτειακής Βουλής του Κονέκτικατ, Θέμις Κλαρίδη, η αδελφή της και πολιτειακή γερουσιαστής, Νικόλ, ο πρώην επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας, Δημήτρης Γιάνναρης, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μπομπ Νταφ (Bob Duff), ο πολιτειακός γερουσιαστής από το Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Ηλίας Τομάζος, οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου του Νόργουολκ, αλλά και εκπρόσωποι από Συλλόγους άλλων Πολιτειών, όπως ο Δημήτρης Μολοχίδης (Νέα Υόρκη), η Αναστασία Σπυρίδου (Σικάγο) και ο Γιώργος Πανιτσίδης (Βοστώνη). Επιπλέον, παρών ήταν και ο π. Νικόλαος Δασουράς.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που με αξίωσε ο Θεός να είμαι παρών σε αυτήν την εκδήλωση. Ηταν κάτι που το συζητούσαμε από την περίοδο που ήμουν πρόεδρος στο Νόργουολκ το 2001, ίσως και πιο νωρίς. Αρχικά θέλαμε να το κάνουμε σε πιο κεντρική πλατεία, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είναι σημαντικό όμως ότι έγινε», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Ηλίας Τσεκερίδης.

Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Τσιλφίδης εξέφρασε την ελπίδα πως το Μνημείο -το οποίο είναι το πρώτο για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Βόρειο Αμερική- θα συνεισφέρει ούτως ώστε να κατανοήσουν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί την κτηνωδία που σημειώθηκε εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Δεν μας ενδιαφέρει να ζητήσουμε εκδίκηση, αλλά να αποτρέψουμε μελλοντικές γενοκτονίες, όποιος λαός κι αν είναι», κατέληξε ο κ. Τσιλφίδης.

.ekirikas.com