Το «γράµµα» του Πούτιν προς τον αµερικανικό λαό για τη Συρία

Loading...


Ο Ρώσος πρόεδρος εξηγεί τους λόγους που πρέπει να βρεθεί λύση µέσα από τον διάλογο και όχι τη βία, αλλά κυρίως µέσα από το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μέσα από άρθρο του στην εφηµερίδα «The New York Times» µε τίτλο «Μια έκκληση για επίδειξη σύνεσης από τη Ρωσία», ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιµίρ Πούτιν, απευθύνεται στους Αµερικανούς πολίτες και ζητά την προσοχή τους σε ό, τι αφορά στο ζήτηµα της Συρίας.


«Πιθανό χτύπηµα από τις Ηνωµένες Πολιτείες κατά της Συρίας, παρά την έντονη αντίθεση πολλών χωρών και µεγάλων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, συµπεριλαµβανοµένου του Πάπα, θα οδηγήσει σε περισσότερα αθώα θύµατα και σε κλιµάκωση, ενδεχοµένως και σε εξάπλωση της σύγκρουσης πέρα από τα σύνορα της χώρας», γράφει, µεταξύ άλλων, και προειδοποιεί πως αυτό θα έχει ως αποτέλεσµα «την αύξηση της τροµοκρατίας».

Ο Πούτιν, ακόµη, αναλύει τους λόγους για τους οποίους η λύση στο συριακό θέµα πρέπει να βρεθεί µέσα από τη διπλωµατία και όχι από τη βία, επισηµαίνοντας πως «εξαρχής η Ρωσία έχει υποστηρίξει έναν ειρηνικό διάλογο».

«∆εν προστατεύουµε τη συριακή κυβέρνηση, αλλά το διεθνές δίκαιο», απαντάει ο Ρώσος πρόεδρος σε όσους τον κατηγορούν ότι στηρίζει τον Άσαντ και υπογραµµίζει πως η όποια λύση πρέπει να βρεθεί µέσα από το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Πιστεύουµε ότι η διατήρηση του νόµου και της τάξης στον πολύπλοκο και ταραχώδη κόσµο του σήµερα είναι ένας από τους λίγους τρόπους, για να συγκρατήσουµε τις διεθνείς σχέσεις από το να διολισθήσουν στο χάος», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει πως «η βία επιτρέπεται µόνο σε περίπτωση αυτοάµυνας ή µέσα από απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας. Οτιδήποτε άλλο είναι απαράδεκτο σύµφωνα µε το Χάρτη των Ηνωµένων Εθνών και θα αποτελούσε µια πράξη επιθετικότητας».

Σε άλλο σηµείο του άρθρου του ο Πούτιν σηµειώνει πως «κανείς δεν αµφιβάλλει ότι στη Συρία έγινε χρήση χηµικών. Όµως, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουµε ότι τα όπλα αυτά δεν χρησιµοποιήθηκαν από τον συριακό στρατό, αλλά από τις δυνάµεις της αντιπολίτευσης», για να προκαλέσουν την παρέµβαση των ΗΠΑ.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η στρατιωτική επέµβαση σε εσωτερικές συγκρούσεις σε χώρες του εξωτερικού έχει γίνει κοινός τόπος για τις Ηνωµένες Πολιτείες. Αυτό είναι το µακροπρόθεσµο συµφέρον της Αµερικής; Αµφιβάλλω», σχολιάζει παρακάτω ο Πούτιν και προσθέτει πως «αν µπορούµε να αποφύγουµε τη βία εναντίον της Συρίας, αυτό θα βελτιώσει το κλίµα στις διεθνείς σχέσεις και θα ενισχύσει την αµοιβαία εµπιστοσύνη. Θα είναι µια κοινή µας επιτυχία και θα ανοίξει την οδό για συνεργασία και σε άλλα κρίσιµα ζητήµατα».

Ο Ρώσος πρόεδρος, ακόµη, λέει πως θα συνεχίσει τις επαφές µε τον Αµερικανό πρόεδρο, ενώ αναφορικά µε το διάγγελµα της Τρίτης από τον Οµπάµα επισηµαίνει πως κανένα έθνος δεν είναι «εξαιρετικό» και πως «δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι ο Θεός µας δηµιούργησε να είµαστε όλοι ίσοι».