Συρία: Μάχες ισλαμιστών και τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ

Loading...


Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ ξέσπασαν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, από τις πιο σφοδρές που σημειώνονται μεταξύ ισλαμιστικών παρατάξεων που ασκούν επιρροή στη βορειοδυτική επαρχία, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ – συμμαχία τζιχαντιστών που περιλαμβάνει το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ – επιτέθηκε εναντίον θέσεων της Άχραρ Αλ Σαμ, πιο μετριοπαθούς αντίπαλης ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει σημαντικό ρόλο στο αντάρτικο της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αργά το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Μ. Βρετανία, ενώ με διαδικτυακή ανακοίνωσή της η Άχραρ Αλ Σαμ επέρριψε την ευθύνη στην Ταχρίρ Αλ Σαμ για την έναρξη της βίας.

Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν νωρίτερα μέσα στο 2016 σε μια μακρά διαμάχη για επιρροή στην Ιντλίμπ, όπου οι αντάρτες διατηρούν το βασικό προπύργιό τους, ακόμη κι αν το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης δυτικής Συρίας έχει ανακτηθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Διαβάστε εδώ:  Θαύμα της Παναγίας στη Συρία – Ανέστησε κατακρεουργημένο μουσουλμάνο

Οι μάχες επεκτάθηκαν την Τετάρτη σε περιοχές σε όλη την Ιντλίμπ, περιλαμβανομένης της πόλης Σαρακέμπ στα ανατολικά, της Ντάνα και της Σαρμάντα στο βορειοανατολικά και της Μπαμπ Αλ Χάουα κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Πολλοί μαχητές και τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, ανέφερε.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται κυρίως από ισλαμιστικές οργανώσεις, αν και ομάδες του μετριοπαθούς υποστηριζόμενου από τη Δύση Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) έχουν επίσης παρουσία εκεί.

Η Άχραρ Αλ Σαμ έχει συνταχθεί με ομάδες του FSA στη μάχη κατά της Ταχρίρ Αλ Σαμ.