Στρατιωτικό κίνημα στην Αίγυπτο – Οι ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την εξουσία

Loading...


Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου προχώρησαν στην υλοποίηση της απειλής τους και ανέλαβαν την εξουσία στην Αίγυπτο παραμερίζοντας τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Προηγουμένως είχαν καταλάβει το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και ελέγχουν τις εκπομπές. Επίσης απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα του εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Εσάμ Ελ-Εριάν.

Ένας σύμβουλος του Μοχάμεντ Μόρσι αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας δήλωσε πριν από λίγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «στρατιωτικό πραξικόπημα και έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό ο πρόεδρος της Αιγύπτου».

«Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία», πρόσθεσε ο σύμβουλος αυτός, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και αυτό σημαίνει ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι διατεθειμένοι να αντισταθούν και να εμπλακούν σε ένοπλο αγώνα.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό ABC, μεταδίδει ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Λίγο αφού έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο στρατός στον Μόρσι, η προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.

Στην πλατεία Ταχρίρ, πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι στηρίζουν το στρατιωτικό κίνημα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου ο Μόρσι προειδοποιεί ότι θα προκληθεί χάος στην χώρα. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.