Στη δίνη θρησκευτικού πολέμου η χώρα του Νείλου

Loading...


Του Κώστα Παππά

(από το Σαββατιάτικο ένθετο της εφημερίδας «δημοκρατία» για την ορθοδοξία)

Στη δίνη ενός βίαιου θρησκευτικού πολέμου έχει μπει για τα καλά η πολύπαθη Αίγυπτος, με απροσδιόριστες τις εξελίξεις στη χώρα. O κίνδυνος ακραίοι ισλαμιστές να ανακαταλάβουν την εξουσία παραμένει ορατός, κάτι που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις χριστιανικές κοινότητες. 
Μέσα σε αυτό το καζάνι που βράζει οι μουσουλμάνοι στρέφονται φανατικά εναντίον των Κοπτών χριστιανών, οι οποίοι αποτελούν την πλέον υπολογίσιμη μη μουσουλμανική θρησκευτική κοινότητα. Η κατάσταση βρίσκεται εδώ και καιρό εκτός ελέγχου, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας να «ευλογήσει» την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μόρσι.

Χαρακτηριστικό της εκτροπής είναι ότι πριν από λίγες μέρες Κόπτης ιερέας δολοφονήθηκε από πυρά αγνώστων στην περιοχή του Σινά μέσα στο αυτοκίνητό του. Οι δράστες (που πιθανότατα επέβαιναν σε μοτοσικλέτες) «γάζωσαν» το αυτοκίνητο του κληρικού, σκοτώνοντάς τον επί τόπου. Μετά το περιστατικό διατυπώθηκαν κι άλλες απειλές κατά των χριστιανών και ο φόβος μιας νέας δολοφονίας είναι υπαρκτός.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος, έχει κατηγορήσει ευθέως τον Κόπτη Πατριάρχη για την εμπλοκή του στην πολιτική αναταραχή που επικρατεί στη χώρα.

Οταν άρχισαν να κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και να γεμίζουν ξανά οι πλατείες κατά του προέδρου Μόρσι, ο Κόπτης Πατριάρχης είχε στείλει το δικό του μήνυμα μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, γράφοντας «πόσο υπέροχο είναι που ο αιγυπτιακός λαός ανακτά την κλεμμένη του επανάσταση με έναν πολιτισμένο τρόπο, σε μια “εξέγερση” όπου οι νέοι μας θυσιάζονται. Προσεύχομαι για όλους τους Αιγυπτίους». Αυτή η ενέργεια δεν αποκλείεται να προκαλέσει την εκδίκηση των ισλαμιστών.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προσπαθεί να μείνει μακριά από τις αντιπαραθέσεις, ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί. Στο πλαίσιο αυτό έγινε εντός της εβδομάδας και η επίσκεψη του Πατριάρχη Θεοδώρου στην Αθήνα.
Ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε καμία ενέργεια εναντίον των ελληνορθοδόξων, ωστόσο η ανησυχία υπάρχει. Πριν από λίγες μέρες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος δήλωσε: «Η Αίγυπτος βρίσκεται για ακόμη μια φορά στη νεότερη Ιστορία της εν μέσω έντονων κλυδωνισμών και καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Η αιγυπτιακή κοινωνία δοκιμάζεται, με την ομόνοια να αποτελεί ζητούμενο και τη συνύπαρξη να συνιστά το αντίδοτο στον διχασμό», προσθέτοντας ότι «με χαλύβδινη θέληση στεκόμαστε φρυκτωροί της φλόγας της Ορθοδοξίας στη θεοβάδιστη χώρα του Νείλου, παρά το κρίσιμο και το έκτακτο των καιρών». Ο κ. Θεόδωρος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν και να σταθούν νοερά στο πλευρό τους, γιατί μόνο έτσι μπορεί να στερεώσει το φρόνημα της Ορθοδοξίας.

Το βέβαιο είναι ότι στην Αίγυπτο επιχειρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο περιορισμός των χριστιανών και η επιβολή «ισλαμικής ατζέντας». Αυτή ήταν και η βασικότερη αιτία της ανατροπής του Μόρσι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ισλαμιστής Ερντογάν υποστήριξε με πάθος τον εκδιωχθέντα πρώην πρόεδρο. Μετά την επέμβαση του στρατού οι χριστιανοί απέκτησαν ξανά «το πάνω χέρι» και οι μουσουλμάνοι αντέδρασαν βίαια. Ορισμένοι δεν κρύβουν ότι η «εκδίκηση του ισλάμ» δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το βέβαιο είναι ότι για ακόμα μια φορά η θρησκεία γίνεται όργανο (γεω)πολιτικών παιχνιδιών.