Σκόπια: Σημαντικές διαφορές για την λύση στο ονοματολογικό

Loading...


Ο Στέβο Πενταρόφσκι που έχει τη θέση του Εθνικού Συντονιστή για το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις «οι θέσεις εξακολουθούν να είναι διαφορετικές σε σχέση με τα βασικά στοιχεία μια μελλοντικής λύσης».

Ο Εθνικός Συντονιστής του ΝΑΤΟ, πιστεύει ότι ορισμένα από τα ελληνικά άρθρα σχετικά με τη διαφωνία του ονόματος συζητούνται και ότι η διαπραγματευτική διαδικασία είναι ενεργή, αλλά απέχει ακόμη από το να θεωρηθεί έτοιμη. «Το 50% εξαρτάται από εμάς και το 50% από την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνυπάρχουν», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.

Ο Πενταρόφσκι ήταν μέρος της συζήτησης «Εναλλακτική λύση στο ή για το ΝΑΤΟ» στη Σχολή για την Ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και των άλλων συνομιλητών, προς το παρόν, η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η μόνη αποδεκτή λύση, σε αντίθεση με τις επιλογές για στρατιωτική ουδετερότητα ή ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση με επικεφαλής τη Ρωσία.

Διαβάστε εδώ:  Σκόπια: Για πρώτη φορά οι σχισματικοί θα λάβουν το Αγιο Φως μέσω... Βουλγαρίας

«Παρά τις προσπάθειες και τις δυσκολίες ένταξης της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ, αυτή η εναλλακτική λύση αποδείχθηκε ότι είναι η καλύτερη, είπε ο Σλοβάκος πρέσβης Χέντρικ Μάρκους, ο οποίος συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση στα Σκόπια με αυτήν της Σλοβακίας κατά την περίοδο κατά την οποία έγινε μέλος της Συμμαχίας».

Ο Πενταρόφσκι πρόσθεσε ότι «εάν στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, τα Σκόπια δεν λάβουν πρόσκληση συμμετοχής- δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε αυτήν την πορεία».tilegrafima.gr