Συρία: Σοκάρουν οι αριθμοί των θυμάτων και των προσφύγων

Loading...


Περισσότεροι από 320.000 νεκροί, η πλειονότητα του πληθυσμού εκτοπισμένη και μια χώρα που έχει μετατραπεί σε συντρίμμια: η εξέγερση στη , που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 κατά του , εξελίχθηκε σε μια από τις πλέον καταστροφικές και περίπλοκες συρράξεις της σύγχρονης ιστορίας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταμέτρησε 321.358 , μεταξύ αυτών 96.000 άμαχοι. Ανάμεσά τους περισσότερα από 17.000 παιδιά.

Σε αυτήν την χώρα, με πληθυσμό 23 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τον πόλεμο, περίπου οι μισοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μεταξύ αυτών 6,6 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του για τους Πρόσφυγες (HCR), 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη και στις πόλεις που παραμένουν υπό πολιορκία.

Οι
Ο πόλεμος ανάγκασε 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την χώρα τους (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φεβρουάριος 2017).

Η έχει υποδεχθεί τους περισσότερους εξ αυτών: φιλοξενεί 2,9 εκατομμύρια , σύμφωνα με τη μητρώα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ακολουθεί ο Λίβανος (1 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι από την HCR, ωστόσο 1,5 εκατομμύριο σύμφωνα με κυβερνητική πηγή). Έπειτα είναι η Ιορδανία (630.000 εγγεγραμμένοι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, 1,4 εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές).

Περίπου 225.000 Σύροι έχουν επίσης καταφύγει στο Ιράκ και 137.000 στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του για τους Πρόσφυγες, σχεδόν το 90% των Σύρων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και τουλάχιστον το 10% εξ αυτών θεωρείται ως «εξαιρετικά ευάλωτο».