Σέρβος πρωθυπουργός: Πέρυσι παρουσίασαν τον Ιησού Χριστό ως ομοφυλόφιλο και αναμένουν τώρα χειροκροτήματα

Loading...


Η ομοφυλοφιλία δεν είναι κάτι φυσιολογικό, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ί. Ντάτσιτς

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν μπορεί αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία ως κάτι κανονικό και φυσικό και εκτίμησε ότι η μειοψηφία πρέπει να φροντίζει να μην προσβάλει τα αισθήματα της πλειοψηφίας, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Βελιγραδίου.
“Τον περασμένο χρόνο οργάνωσαν μία έκθεση στην οποία παρουσίασαν τον Ιησού Χριστό ως ομοφυλόφιλο. Και αναμένουν κάποιοι τώρα να τους υποδεχθούν με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς;” διερωτήθηκε κ. Ντάτσιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια χθεσινής επίσκεψης στο αεροδρόμιο της πόλης Νις.

“Αν δεν είναι φυσικό, αν πρόκειται για μειονότητα και εξαίρεση, τότε και εκείνοι πρέπει να φροντίζουν να μην προσβάλλουν τα αισθήματα της πλειοψηφίας” δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Fonet.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας υπογράμμισε ότι θα ήθελε κάποιος από την πολιτική ζωή να αποδείξει στην πράξη πόσο υποστηρίζει τους ομοφυλόφιλους και όχι μόνο να περιμένει να λάβει το υπουργείο Εσωτερικών απόφαση για τη διεξαγωγή της Παρέλασης Υπερηφάνειας ομοφυλόφιλων (Gay Pride Parade) στις 28 Σεπτεμβρίου.

“Επαναλαμβάνω, μία ακόμη φορά, ότι δεν λάβαμε απόφαση και δεν πρέπει να λάβουμε, εμείς δεν εγκρίνουμε συγκεντρώσεις, εμείς μόνον απαγορεύουμε” σημείωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας είχε δηλώσει ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα διεξαχθεί η Παρέλαση Υπερηφάνειας Ομοφυλόφιλων, αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετάσχει.

“Γνωρίζω ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα να εκφράζεται η διαφορετικότητα, αλλά δικαίωμά μου είναι μην πάω. Πρέπει να γίνω γκέι για να είμαι φιλοευρωπαίος;” δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό B92.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι θα ήταν καλό για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας να διεξαχεί η εκδήλωση, επειδή είναι αίτημα της ΕΕ, αλλά εκτίμησε ότι θα ήταν μεγαλύτερη ζημία να διεξαχθεί με εικόνες βίας, όπως αυτές που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Η στάση μας είναι απολύτως σαφής. Διεξάγονται όταν είναι ασφαλείς, αν δεν είναι ασφαλείς η αστυνομία μπορεί να λάβει απόφαση να εμποδίσει τις συγκρούσεις, το χάος και την απώλεια ανθρώπινων ζωών» τόνισε.

Αν το ζητά η ΕΕ κι αν υπάρχει στις χώρες τους δεν σημαίνει ότι τώρα πρέπει να υποστηρίξουμε το φαινόμενο, είπε και αναρωτήθηκε γιατί οι διοργανωτές προγραμματίζουν την εκδήλωση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πρακτικά ενόψει της δημοσίευσης της έκθεσης προόδου της Σερβίας στην πορεία προς την ΕΕ.

Ο κ. Ντάτσιτς διερωτήθηκε ακόμη αν η διεξαγωγή της παρέλασης είναι αρκετή για να λάβει τον Ιανουάριο ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Αν είναι αρκετή, θα κάνουμε τα πάντα για να διεξαχθεί με ασφάλεια» τόνισε, αλλά υπενθύμισε ότι πριν από τρία χρόνια, στην ίδια εκδήλωση, προκλήθηκε χάος και εικόνα ντροπής για τη Σερβία.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας υπογράμμισε ότι κανένας δεν πρέπει να παραβιάζει τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT, κανένας δεν πρέπει να τους εκφοβίζει, επισημαίνοντας ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους πολίτες.

«Αλλά δεν μπορείτε να λέτε ότι είναι φυσιολογικό, όταν δεν είναι φυσικό. Και δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι αυτό είναι πρότυπο για να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας» τόνισε.

Στη διεξαγωγή της Παρέλασης Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι αντιδρούν εξτρεμιστικές ομάδες, σύνδεσμοι φιλάθλων ποδοσφαιρικών ομάδων και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Διεθνής Αμνηστία» κάλεσε πριν από τέσσερις εβδομάδες τον κ. Ντάτσιτς να στηρίξει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Κοινή επιστολή απέστειλαν οι πρέσβεις 14 χωρών στο Βελιγράδι, καλώντας τις σερβικές αρχές να διασφαλίσουν ειρηνικές συνθήκες για τη διεξαγωγή της Παρέλασης Υπερηφάνειας.