Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη στρατιωτική άσκηση Ρωσίας-Λευκορωσίας (φωτο & video)

Loading...


Με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, άρματα μάχης και τουλάχιστον 12.000 άνδρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη της Ρωσίας που διεξάγει από κοινού με την Λευκορωσία με την επωνυμία  “Zapad 2103” (Δύση 2013). 

Η άσκηση που ξεκίνησε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 26 του ίδιου μήνα περιλαμβάνει επιμέρους σενάρια τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα και τον αέρα αποτελώντας την απαίτηση της ρωσικής Ομοσπονδίας στην άσκηση του ΝΑΤΟ “Steadfast Jazz 2013” η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

Το κεντρικό σενάριο της άσκησης είναι η προάσπιση των συνόρων της ρωσικής Ομοσπονδίας από επίθεση που θα προέρχεται από τα δυτικά της σύνορα (όπως άλλωστε παραπέμπει και το όνομα της άσκησης) και αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στην άσκηση του ΝΑΤΟ “Steadfast Jazz 2013”. Η άσκηση του ΝΑΤΟ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από 2 έως και 9 Νοεμβρίου αφορά ακριβώς το αντίθετο σενάριο δηλαδή αυτό της εισβολής της Ρωσίας στην Πολωνία  και την δοκιμασία της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτή την εισβολή.

Πρόκειται επομένως για δύο ασκήσεις στην ίδια ακριβώς περιοχή – η “Steadfast Jazz 2013” θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία- και με αντίθετα «διανύσματα» σε ότι αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο.

«Ο σκοπός της άσκησης διάρκειας 6 ημερών είναι η “εκπαίδευση και η προετοιμασία στην χρήση μιας ομάδας δυνάμεων στην διασφάλιση της ακεραιότητας της Ομοσπονδίας” και η επίδειξη “της διαλειτουργηκότητας των επιτελείων διαφορετικών επιπέδων, η διοίκηση των στρατευμάτων και η δοκιμή συστημάτων ελέγχου πυρός” κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ανάμεσα στις μονάδες οι οποίες πρόκειται να μετάσχουν στην άσκηση είναι και τμήματα της επίλεκτης 31ης Ταξιαρχίας αεροεδαφικών επιχειρήσεων τα οποία μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από την βάση τους στο Ulyanovsk της Ρωσίας. στη Λευκορωσία και η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες στρατιώτες.

Η σημασία της συμμετοχής της 31ης Ταξιαρχίας είναι μεγάλη καθώς η δύναμη αποτελεί μέρος της δύναμης ταχείας επέμβασης που έχει σχηματιστεί από το 2009 στο πλαίσιο της συνθήκης του οργανισμού συλλογικής ασφάλειας CSTO (Collective Security Treaty Organization) και στην οποία μετέχουν εκτός της Ρωσίας η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και η Αρμενία.

Εκτός από τις ταχυκίνητες δυνάμεις στην άσκηση παίρνουν μέρος επίσης τουλάχιστον 50 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, 350 τεθωρακισμένα οχήματα και 70 άρματα μάχης ενώ πολεμικά σκάφη από τους Στόλους της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και του βόρειου Στόλου θα συμμετάσχουν στην τελική φάση της άσκησης.

Ο εκνευρισμός πάντως των βαλτικών δημοκρατιών – αυτών δηλαδή που θα πάρουν μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ- είναι εμφανής από την ρωσική άσκηση. «Η παρουσία ρωσικών μαχητικών σε αεροπορική βάση στην Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με τη Λιθουανία και η βάση επιθετικών ελικοπτέρων στο Ostrov κοντά στα σύνορα με την Λετονία και η πρόσφατη δραστηριότητά τους χειροτερεύουν την “στρατηγική και τακτική” ισορροπία στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Artis Pabriks.

{youtube}nkY1OLB8D78{/youtube}

alt
alt
alt
alttilegrafima.gr