Ρωσικά βομβαρδιστικά σε προβολή ισχύος (φωτο)

Loading...


Tο περιστατικό της προσέγγισης της αεροπορικής βάσης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκάλεσε έντονη ανησυχία και επανέφερε στην επικαιρότητα την τακτική προβολής ισχύος που χρησιμοποιούσε η Ρωσία ψυχροπολεμικά με περιπολίες στρατηγιών βομβαρδιστικών με πυρηνικά όπλα.

Στη παρούσα συγκυρία οι περιπολίες των ρωσικών βομβαρδιστικών χρησιμοποιούνται για να στείλουν το μήνυμα ότι η Μόσχα επιστρέφει δυναμικά στην άσκηση ελέγχου σε «παραδοσιακές» περιοχές ζωτικών συμφερόντων.

Κάτι που φυσικά έχει προβληματίσει έντονα την Ουάσιγκτον, η οποία φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από την περιπολία των ρωσικών βομβαρδιστικών κοντά στη νήσο Γκουάμ αποστέλλοντας μαχητικά F-15C για να «συνοδευσουν» διακριτικά.

Το ορμητήριο των ρωσικών Bear και Blackjack βρίσκεται στη βάση Engels όπου ο φωτογραφικός φακός καταγράφει τις επιχειρήσεις των μεγαθήριων της ρωσικής Αεροπορίας που επιχειρούν οπλισμένα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σε αποστολές σε περιοχές ζωτικού ενδιαφέροντος..

Το Engels είναι μια από τις τρεις κύριες βάσεις της ρωσικής στρατηγικής αεροπορίας. Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από το Σαρατόφ και είναι η μοναδική που φιλοξενεί 16 Tupolev Tu-160 μαζί με 20 περίπου Tu-95MS.

Συνολικά 64 από τα Tu-95MS. παραμένουν σε υπηρεσία τα οποία αν και η αρχική έκδοση πέταξε το 1952 έχει εκσυγχρονιστεί και παραμένει στη πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων εξοπλισμένο με πυραύλους cruise H-55 που μεταφέρουν πυρηνική κεφαλή.

Συνεχίζοντας τη παράδοση που ξεκίνησε το 1930 πολλά αεροσκάφη φέρουν τα ονόματα ηρώων της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και πόλεων. Σήμερα η ίδια πρακτική διατηρείται στα Tu-160 και τα Tu-95MS.

Στις 30 Ιουλίου 2010 τα πληρώματα της βάσης έσπασαν ένα παγκόσμιο ρεκόρ καθώς βομβαρδιστικά απογειώθηκαν ταυτόχρονα και πέταξαν πάνω από 3 Ωκεανούς διανύοντας συνολικά 30.000χλμ πραγματοποιώντας κατά μέσο όρο τρείς ανεφοδιασμούς ανά αεροσκάφος!

Τα βομβαρδιστικά Tu-160 αποκαλούνται και «Λευκοί Κύκνοι». Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι τα Blackjack είναι τα μεγαλύτερα πολεμικά αεροσκάφη στον πλανήτη (πλην μεταγωγικών και πολιτικών αεροσκαφών) καθώς επίσης τα μεγαλύτερα αεροσκάφη με υπερηχητική ικανότητα πτήσης καθώς και τα μεγαλύτερα αεροσκάφη με πτέρυγα μεταβλητής γεωμετρίας.

Τα καύσιμα του Τu-160 αποθηκεύονται σε 13 δεξαμενές στην άτρακτο και στις πτέρυγες με συνολική χωρητικότητα 171.000 kg. Διαθέτει σύστημα ανεφοδιασμού στον αέρα. Ο κύριος οπλισμός του Blackjack φέρεται στο εσωτερικό της ατράκτου και αποτελείται από 6 βλήματα Χ-55 (RKB 500B) ή Χ-55M (η έκδοση «SM» μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή των 200 ΚΤ) και μπορεί να μεταφέρει έξι βλήματα ανά δυο σε κυλινδρικούς εκτοξευτές MKU-65U.

Συμβατικός οπλισμός των Τu-160 είναι ο μικρής εμβέλειας πύραυλος Χ-15 με αδρανειακή καθοδήγηση και προσφέρεται σε δυο εκδόσεις: τον X-15S για προσβολή ναυτικών στόχων και τον Χ-15Ρ με παθητική καθοδήγηση για προσβολή ραντάρ.

To συνολικό βάρος των 24 πυραύλων δεν υπερβαίνει τα 28.800 kg. Επίσης με μια ειδική διαμόρφωση το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει διάφορους συνδυασμούς οπλισμού. Άλλα όπλα που μπορεί να φέρει το Blackjack είναι: 12 βλήματα Χ-101 (αντίστοιχα των AGM-129) και την πυρηνική έκδοση του Χ-102, με CEP. 12-20 m ή 12 X-SD.

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt