Γερμανία: Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, φέρεται να προετοιμάζει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Η αλλαγή στρατηγικής έρχεται μετά από δύο οδυνηρές εκλογικές ήττες στις ευρωεκλογές και στην ανατολική Γερμανία, όπου ακροδεξιές και φιλορωσικές δυνάμεις σημείωσαν άνοδο. Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει σοκ στην πολιτική σκηνή και έφεραν τον Σολτς σε δύσκολη θέση, αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει νέα στρατηγική.
Ειρηνευτικό Σχέδιο «Μινσκ 3»
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα **La Repubblica**, ο Σολτς, σε συνεργασία με ορισμένα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), προετοιμάζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο παραπέμπει στις δύο προηγούμενες συμφωνίες του Μινσκ. Η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο.
Το σχέδιο αυτό, γνωστό ως «Μινσκ 3», αποτελεί σημαντική μεταστροφή για τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος μέχρι τώρα τασσόταν υπέρ της στρατιωτικής υποστήριξης του Κιέβου. Η απόφαση αυτή φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται ο Σολτς από τη γερμανική πολιτική σκηνή και τις εξελίξεις στις εκλογές.
Διάλογος με Πούτιν
Ο Σολτς, σε δημόσια τοποθέτησή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο **ZDF**, κάλεσε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό σε επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ζήτησε τη διεξαγωγή μιας νέας Συνόδου Κορυφής για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παράλληλα, φέρεται να έχει συζητήσει το σχέδιο αυτό με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος φαίνεται να συμφωνεί στην ανάγκη μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, αλλά δεν είναι σαφές αν αποδέχεται τις παραχωρήσεις εδαφών. Ο Ζελένσκι μέχρι τώρα έχει εκφράσει σθεναρά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει τον έλεγχο κατεχόμενων εδαφών.
Πολιτική Πίεση στη Γερμανία
Η μεταστροφή του Σολτς φαίνεται να έχει στόχο να κάμψει τις εσωτερικές αντιδράσεις και να ανακτήσει την πολιτική του δύναμη μετά τις εκλογικές ήττες. Οι εκλογές στην ανατολική Γερμανία έδειξαν σαφή άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που κερδίζει έδαφος με φιλορωσικές θέσεις και κριτική απέναντι στην πολιτική της Γερμανίας για την Ουκρανία.
Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD υστερεί σημαντικά στις επόμενες εκλογές στο Βρανδεμβούργο, με το AfD να προηγείται κατά περίπου 7%. Η ήττα σε αυτές τις εκλογές θα μπορούσε να έχει καταλυτική επίδραση στην πολιτική καριέρα του Σολτς, γεγονός που τον αναγκάζει να επιδιώξει μια γρήγορη λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η Στάση της Ρωσίας
Η ρωσική πλευρά, δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως δεν απορρίπτει καμία πρόταση ειρήνευσης εκ των προτέρων, αλλά ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο του Σολτς. Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα θέλει να δει πραγματικές προϋποθέσεις για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρήσει τέτοιες κινήσεις από τη Δύση.
Η Ρωσία, αν και έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα στον πόλεμο, συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Οποιαδήποτε συμφωνία που θα επιτρέψει στη Μόσχα να διατηρήσει αυτά τα εδάφη θα θεωρηθεί μεγάλη νίκη για τον Πούτιν, ο οποίος θα μπορέσει να παρουσιάσει τον πόλεμο ως επιτυχία, παρά τις μεγάλες απώλειες.
Το Μέλλον των Διαπραγματεύσεων
Η κίνηση του Σολτς να καλέσει σε διαπραγματεύσεις και να προτείνει παραχωρήσεις εδαφών θα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες θα αντιταχθούν σε μια τέτοια συμφωνία, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι επιβραβεύει τη ρωσική επιθετικότητα και να δημιουργήσει προηγούμενο για παρόμοιες διεκδικήσεις στο μέλλον.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, η διατήρηση της διεθνούς υποστήριξης είναι κρίσιμη για την επιτυχία της χώρας στο πεδίο της μάχης. Οποιαδήποτε απόφαση για διαπραγματεύσεις με παραχωρήσεις εδαφών μπορεί να θεωρηθεί ως υποχώρηση, αλλά χωρίς μια βιώσιμη στρατιωτική νίκη, οι επιλογές του Κιέβου είναι περιορισμένες.
Η στροφή του Όλαφ Σολτς προς ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στη στρατηγική του Γερμανού καγκελάριου. Η πίεση από τις εκλογικές ήττες στη Γερμανία και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για τερματισμό του πολέμου τον αναγκάζουν να επανεξετάσει τη στάση του. Αν και η κίνηση αυτή μπορεί να φέρει την ειρήνη πιο κοντά, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και να επηρεάσει σημαντικά το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρώπης.