Πούτιν: 48 δις ρούβλια για την ανάπτυξη της επιστήμης τα επόμενα τρία χρόνια

Loading...


Για την υλοποίηση του προγράμματος των θεμελιωδών επιστημονικών ερευνών στη Ρωσία μέχρι το 2020 θα δαπανηθούν 834 δις. ρούβλια. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου σε θέματα επιστήμης και παιδείας, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

Επισήμανε ότι η χώρα τώρα διαθέτει απόθεμα των θεμελιωδών γνώσεων το οποίο σε βασικές γραμμές είχε δημιουργηθεί ήδη στα σοβιετικά χρόνια, δεν γίνεται όμως να το εκμεταλλευόμαστε επ’ άπειρον. «Για το λόγο αυτό το τρέχον έτος ξεκίνησε το μακροχρόνιο πρόγραμμα των θεμελιωδών επιστημονικών ερευνών στη Ρωσία. Μέχρι το 2020 για την υλοποίησή του θα δαπανηθούν 834 δις. ρούβλια», είπε ο Πούτιν.

«Η δική μας εμπειρία και η διεθνής πρακτική δείχνουν ότι το δυνατό κίνητρο στη θεμελιώδη επιστήμη δίνουν τα μεγάλα προγράμματα με μακρινό ορίζοντα υλοποίησης «, επισήμανε ο επικεφαλής του κράτους, αφού ανέφερε ως παράδειγμα το σοβιετικό πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα διερεύνησης του διαστήματος. «Είμαι σίγουρος ότι και σήμερα ήγγικεν η ώρα να σκεφτούμε για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες «, είπε.

Ο Πούτιν επίσης μίλησε και για τα αποτελέσματα που ήδη υπάρχουν στον τομέα αυτό. Έτσι, κατά τα λόγια του, η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό των θεμελιωδών ερευνών μέσα στα τελευταία χρόνια αυξήθηκε, η Ρωσία στον δείκτη αυτό βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των κυρίαρχων χωρών του κόσμου.

«Λόγω τέτοιων χρηματοδοτήσεων έγινε σοβαρός εκσυγχρονισμός της ερευνητικής βάσης. Σήμερα τουλάχιστον ο μισός εξοπλισμός στη χώρα δεν είναι παλαιότερος από πέντε χρόνια «, επισήμανε ο Πρόεδρος. Στη διάθεση των επιστημών βρίσκονται 390 κέντρα συλλογικής χρήσης και μάλιστα με μοναδικά πάνελ και εγκαταστάσεις ακόμα και από την άποψη των διεθνών προτύπων.

Κατά τη γνώμη του επικεφαλής του κράτους είναι αντιπροσωπευτική και η αύξηση του μεριδίου των νέων επιστημών στην ρωσική επιστήμη. Κατά τη δήλωσή του στα τελευταία 12 χρόνια το μερίδιο των νέων επιστημών ηλικίας μέχρι 29 ετών αυξήθηκε από 10,2 έως 13,2%.

«Είναι πολύ σημαντική τάση την οποία βεβαίως πρέπει να στηρίξουμε «, είπε.

Ο Πρόεδρος θεωρεί απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί το σύστημα της χρηματοδότησης των θεμελιωδών επιστημονικών ερευνών.Ετικέτες