Περίεργη δήλωση Ζάεφ για την «Μακεδονία του Πιρίν» και την Βουλγαρία

Loading...


Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, στη συνέντευξή του στη βουλγαρική εθνική τηλεόραση BTV, δήλωσε πως εάν η χώρα του δεν καταφέρει να επιλύσει το όνομα με την Ελλάδα, τότε δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνέντευξή του προέβη σε μια δήλωση που πρώτη φορά ακούγεται από πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει τμήμα της ιστορικής (γεωγραφικής) Μακεδονίας ως βουλγαρικό – την περιοχή του Πιρίν- το οποίο ανήκει στη Βουλγαρία και εκεί ζούνε Βούλγαροι.

Η δήλωση αναμεταδόθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας.

«Βέλη» υπουργού Εξωτερικών Σερβίας κατά των Σκοπιανών

Νέα «βέλη» έριξε κατά των Σκοπιανών ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας σε συνέδριο.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σερβίας, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Νέες προοπτικές στα Δυτικά Βαλκάνια», σε μια αποστροφή του λόγου του, αναφέρθηκε στην τακτική των Σκοπιανών σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο.

«Τα Σκόπια διαμαρτύρονται όταν χρησιμοποιούμε για το κράτος τους την έκφραση БЈРМ (ΠΓΔΜ), ενώ δεν διαμαρτυρόμαστε όταν μιλάνε για ‘Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου’. Η Σερβία δεν είναι σάκος για χτυπήματα, ανεξάρτητα από που έρχονται τα χτυπήματα», είπε ο Ντάτσιτς.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαφοράς για το όνομα μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας για άλλη μια φορά τόνισε: ‘Η ευρωπαϊκή ένωση έχει προειδοποιήσει τη Σερβία να μην χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πρόσφατα ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία έκανε λάθος που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, καταλήγει το δημοσίευμα.tilegrafima.gr