Ολοκληρώθηκε η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου… Δείτε LIIVE

Loading...


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη Ρώμη για την ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου. Έξι αρχηγοί κρατών, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες, καθώς o διακοσιοστός εξηκοστός τέταρτος ποντίφικας χαιρέτησε από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζιπ.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου.

Η κυρίως τελετή ξεκινήσε στις 10.30 ώρα Ελλάδος και ήταν  απλή, αλλά και με σεβασμό στην παράδοση. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του…

Αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά εψαλησαν μόνο στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά, κίνηση ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

{youtube}x01PBXnthBc{/youtube}

Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου Α΄ είχε γραφτεί στα ιταλικά, ενώ την λειτουργία, μεταξύ των άλλων,  εψάλε η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα.

Όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει πεζοδρομηθεί προσωρινά, ενώ πάνω από 3.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Την Ελλάδα  εκπροσωπήσε στην τελετή ενθρόνισης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

ΔΕΙΤΕ live…

{youtube}L8UkpJI-6hM{/youtube}

 

Παρουσία Βαρθολομαίου η ενθρόνιση του Πάπα

Στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ παράστησαν  αντιπροσωπείες από περισσότερες από 20 χριστιανικές Εκκλησίες. Ξεχωριστή, όμως, και συνάμα ιστορικής σημασίας ήταν  η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, είτε πριν το Σχίσμα του 1054, είτε μετά από αυτό που Οικουμενικός Πατριάρχης παρίσταται στην εγκατάσταση Ρωμαίου Ποντίφικα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός.

Και επικεφαλής πολλών άλλων θρησκειών ήταν μεταξύ των 130 αντιπροσωπειών που  παρακολουθήσουν την τελετή.

«Ακόμη και πριν το Σχίσμα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν είχε παρευρεθεί σε ενθρόνιση Πάπα. Δεν συνέβη ούτε πριν το 1054, αλλά ούτε και μετά. Με την χειρονομία μου αυτή θέλω να δείξω τη σημασία που δίνω στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών» δήλωσε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος συναντήθηκαν για πρώτη φορά χθες. Οι δυο άνδρες είχαν τετ-α-τετ στον Οίκο της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, προσωρινό κατάλυμα του νέου Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησαν σε δείπνο.